Cvijanović: Nadam se da će socijalni partneri pokazati zrelost

Srna
Cvijanović: Nadam se da će socijalni partneri pokazati zrelost

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nadu da će socijalni partneri pokazati zrelost i da će se već početkom naredne sedmice znati konture opšteg kolektivnog ugovora.

"A ako ga ne bude bilo, onda se zna šta radimo", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.


Ona je istakla da Vlada Srpske još promoviše ideju da treba zajedno da se definiše obim prava koji treba da se nađe u opštem kolektivnom ugovoru, ali da Vlada Srpske, ukoliko bude morala na kraju da podvuče crtu i donese određena rješenja, ne može od toga pobjeći.

"Ja se nadam da će naši socijalni partneri biti sa nama zajedno do kraja na tom zadatku. Moramo uvažiti realnosti, dakle novi Zakon o radu i sve ono što proističe iz njega mora da nađe svoju mjeru kroz opšti kolektivni ugovor, kroz granske ugovore", rekla je ona.

Premijer Srpske je istakla da se tim pitanjem bave intenzivno, ne samo kroz zvanične sastanke, koji se medijski prate, nego da je ta komunikacija stalna, te da donošenje opšteg kolektivnog ugovora ne zavisi samo od Vlade, nego i od socijalnih partnera.

"Mi smo sebe, između ostalog, i pozicionirali na taj način, za razliku kako je to precizirao federalni zakon, da ne bježimo od te vrste odgovornosti, dakle da ne prepuštamo samo stvari poslodavcima i sindikatu, mada smo mogli to da uradimo, i da sada samo stojimo sa strane, posmatramo i optužujemo njih zašto se nisu uspjeli dogovoriti oko tako važnih stvari", rekla je Cvijanovićeva.  

Odluka o "Kosmosu" u predviđenim rokovima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da vjeruje da bi do 1. jula Vlada Srpske mogla da donese odluku o finansijskom restrukturisanju banjalučkog preduzeća "Kosmos".
"Donijeli smo odluke vezano za 'Kosmos', i to je put kojim smo se zaputili, u nadi da će sve biti izvršeno u rokovima kako je to predviđeno", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Premijer Srpske je napomenula da to nije prvi primjer takvog finansijskog i organizacionog restrukturisanja domaćih preduzeća.

"To je koncept na koji pokušavamo da spasimo sve ono što je moguće da se spasi u Republici Srpskoj, a što bi trebalo da znači očuvanje radnih mjesta s obzirom da postoje određeni ugovori i garancije da se na osnovu poslova koji se mogu odraditi ukoliko uđemo u takvo restrukturisanje definitivno može garantovati i opstanak preduzeća", rekla je Cvijanovićeva.

Odbor Sindikalne organizacije preduzeća "Kosmos" iz Banjaluke zatražio je ranije od Vlade Srpske da do 1. jula donese odluku o finansijskom restrukturisanju ovog preduzeća, koje je u vlasništvu Vlade Srpske.

Vlada Srpske je na sjednici 23. juna usvojila izvještaj o poslovanju "Kosmosa" za prošlu godinu i upoznala se o informaciji o izradi plana finansijskog i operativnog restrukturisanja ovog privrednog društva. 

Prioritet zapošljavanje boračkih kategorija i mladih

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će jedan od prioriteta Vlade u narednom periodu biti povećanje broja zaposlenosti, a prioritet će biti boračka populacija i mladi.
"Kada je riječ o budžetskim korisnicima u perspektivi, plan Vlade je da popravimo položaj prosvjetnih radnika, jačamo materijalni status policije kao važne i jedine uniformisane sile i snage Republike Srpske, da što redovnije isplaćujemo socijalna davanja i zaostala davanja poljoprivrednicima", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da socijalna davanja uvijek izazivaju pažnju. "Imate cijeli niz prava koja se realizuju na način da udružujete sredstva Republike i lokalne zajednice, ali imate i mnogo situacija gdje smo mi u tim slučajevima bili i jedini koji plaćamo, recimo, do pola godine i sve što se do pola godine plati iz opštine jeste ustvari na osnovu novca koji su dobili od Vlade a ne od toga što su oni sami dali svojih 50 odsto", istakla je Cvijanovićeva.

"Vlada radi na tome da popravi isplatu socijalnih davanja u najskorijem roku, a u okviru toga da i poljoprivrednici dobiju svoj dio zaostalih davanja od prošle i ove godine te da pokušamo to da stignemo negdje do novembra koliko je to god moguće. U svakom slučaju oni će uskoro biti upoznati sa planom i dinamikom isplate", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da vjeruje da će sva davanja biti redovnija, podsjetivši da nigdje u Evropi i zemljama okruženja ne postoji nijedan budžet koji nema određene probleme.

"Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je da sva davanja isplaćujemo redovno, ali i da svi svoje obaveze plaćaju redovno, što nažalost ne rade. Ostaje nam velika bitka kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije i mnogo drugih stvari koje su međusobno povezane", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ranija odluka Vlade Republike Srpske o prelasku na trezorski način isplate penzija bila mudra odluka, jer je riječ o velikoj populaciji penzionera koji su morali da budu zbrinuti na ovaj način.

"Penzije u Republici Srpskoj sada su apsolutno redovne, isplaćuju se tačno u roku od sedam dana. Mi se pridržavamo tih rokova i to daje bezbjednost i garanciju", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je prelazak na trezor u kratkom roku prouzrokovao određene poremećaje u isplatama i drugih budžetskih korisnika, ističući da su to stvari postepeno saniraju.

Vlada sa Fondom definisala važne odluke

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas zadovoljstvo što je Vlada zajedno sa Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske definisala i sprovela u djelo važne odluke koje se odnose na stabilizaciju ukupnih prilika u vezi sa penzionerskom populacijom.
Cvijanovićeva je podsjetila da se to odnosi na odluku da se penzije isplaćuju iz budžeta i da se time osigura veća redovnost isplate penzija u roku od sedam do osam dana.

Ona je napomenula da je isto tako rekla da će se pojaviti određeni problemi, koje Vlada rješava.

Cvijanovićeva je ocijenila je da je od velikog značaja da se razvijaju sve institucije Republike Srpske jer su one garancija opstanka, funkcionisanja i postojanja Republike Srpske.

"To nam je svima prioritet i razumijemo važnost toga", rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci, nakon što je prisustvovala svečanoj sjednici Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske povodom Dana službe Fonda PIO.

Cvijanovićevoj je na svečanoj sjednici uručena Zlatna plaketa u znak zahvalnosti za izuzetan rad i doprinos u jačanju stabilnosti penzionog sistema i Fonda PIO.

"Posebno me čini sretnom da sam danas dobila najviše priznanje Fonda PIO i to je sigurno rezultat zajedničkog rada Vlade i Fonda PIO i angažmana svih ljudi koji su imali važnu ulogu u okviru penzionerske populacije", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je kao predsjednik Vlade Republike Srpske u posljednjih mjesec dana dobila dva važna priznanja, od kojih se jedno odnosi na Fond PIO kada je riječ o onom što je Vlada uradila za penzionersku populaciju, a drugo priznanje od grada Zvornika za ono što je Vlada uradila u pogledu Fabrike glinice Birač.

"To su bile dvije najteže odluke koje sam kao premijer donijela u konsultacijama sa ministrima i drugima koje su prepoznate i zadovoljna sam tom činjenicom", dodala je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će kao ministar dati puni doprinos da Fond PIO uspije i da se bolje radi.

"Sa rađanjem Republike Srpske rađaju se ustanove, institucije i to je ono što nas sve obavezuje da to jačamo, da budemo stabilniji i održiviji", istakao je Savanović.

Savanović je zahvalio Fondu PIO, čestitajući 24 godine od osnivanja i uspješnog rada ove institucije u svim vremenima koja su bila teška.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je novinarima da je prije svečane sjednice održana i redovna sjednica Upravnog odbora Fonda PIO na kojoj su sumirani rezultati ostvareni u protekloj godini.

Na svečanoj sjednici Fonda PIO Republike Srpske priznanje je uručeno i ministru Savanoviću, kao i najzaslužnijim radnicima Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana