Cvijanović: Mršavi rezultati Savjeta ministara

Srna
Cvijanović: Mršavi rezultati Savjeta ministara

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nezadovoljstvo radom sadašnjeg Savjeta ministara, za koji je ocijenila da je postizao vrlo "mršave" rezultate.

Cvijanovićeva je rekla da je jako nezadovoljna radom Savjeta ministara, ne samo zbog tradicionalnog pristupa u Sarajevu kojim bi najradije da "uguše sve što dolazi iz Republike Srpske, čak i da omalovaže, preskoče, obezvrijede i zaobiđu sve ono što su ustavne nadležnosti Republike Srpske", već i zbog činjenice da predstavnici Srpske koji vrše vlast na nivou BiH ignorišu i zaobilaze ulogu institucija Srpske. 

"Nezadovoljna sam posebno onim ljudima koji dolaze iz Republike Srpske, a sjede u raznim institucijama na nivou BiH, uključujući i Savjet ministara, koji su zapravo ugušili komunikaciju sa institucijama Republike Srpske i nikada nisu shvatili važnost toga da mi donosimo određena rješenja ili zauzimamo stavove bez obzira što pripadamo različitim političkim garniturama", rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je sadašnji Savjet ministara postizao vrlo "mršave" rezultate i da je za stvari za koje je bilo potrebno oko tri mjeseca da budu završene, Savjetu ministara trebalo tri godine. 

"A da se ne govori o zloupotrebama kada je riječ o mehanizmu koordinacije, da se jedna tako važna strateška stvar koja koordinira aktivnosti svih nivoa vlasti, a to znači Republike Srpske koja raspolaže ogromnim nivoom ovlaštenja za proces evropskih integracija, donosi mimo onog što su stavovi Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je podsjetila da je prva verzija mehanizma koordinacije, koju je izglasao Savjet ministara, bila apsolutno suprotna konceptu koji je usvojen i na Vladi i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Cvijanovićeva je rekla da su to stvari koje se ne praštaju i da o radu institucija na nivou BiH ne može da kaže ništa pozitivno. 

"Mnogo procesa je bilo otežano od strane nivoa BiH, uključujući i Savjeta ministara, mnogo aktivnosti koje smo vodili zajedno sa Svjetskom bankom, MMF-om, programa u okviru kojih smo mogli da povučemo vrlo povoljna i jeftina i super jeftina sredstava, bilo je blokirano i na dugom čekanju. Ne vidim da su napravili bilo šta da svi zajedni iskoračimo u neku organizovaniju sferu ili da poboljšamo ekonomsku situaciju", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da je Republika Srpska uspjela da poboljša ekonomsku situaciju sama, bez obzira na razna opterećenja i uprkos tome što je tri godine pod blokadom bio sve i jedan program Svjetske banke, MMF-ov aranžman i sve ono što je za to vezano, ističući da je to u zbiru u jednom momentu iznosilo 750 miliona KM blokiranih sredstava. 

"Zadovoljna sam što je budžet Republike Srpske funkcionalan i što smo uspjeli bilježiti dobre rezultate, što su makroekonomski pokazatelji za 2016. i 2017. godinu izuzetno dobri i što je to dobra polazna osnova za budući period. Da nije dobro, ne bismo mogli da obezbijedimo ova povećanja koja obezbjeđujemo", zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana