Cvijanović: Moja kampanja je ono što sam uradila

Srna
Cvijanović: Moja kampanja je ono što sam uradila

Banjaluka - Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da u izbornu kampanju za srpskog člana Predsjedništva BiH ulazi ležerno, jer, kako je rekla, zna šta su ciljevi, razumije opšti kontekst i poznaje kandidate.

"Uopšte nemam potrebu da vodim kampanju, jer je moja kampanja ono što sam do sada uradila sa ljudima u Republici Srpskoj", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je za Alternativnu televiziju sinoć rekla da je njena i politika koalicije koju predstavlja nešto sasvim drugo u odnosu na politiku njenog protivkandidata Mladena Ivanića.

"Nisam uradila nijednu stvar zbog koje bih eventualno trebalo da se postidim ili povučem, nisam prenijela nijednu nadležnost, niti rekla da prioritet u finansiranju imaju institucije BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u SNSD-u nema zavade.

"Moramo da razumijemo da smo svi dio tima i da nije važan pojedinačni uspjeh nekog, već zbir, odnosno ono što stranka treba da provede. Da li će neko biti u poslaničkoj grupi, pa postati ministar je nebitno", rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o imovinskim kartonima kandidata, Cvijanovićeva smatra da bi oni trebalo da budu dostupni javnosti.

Prema njenom mišljenju, u predstojećim izborima na testu je cijelo društvo, a ne samo političari i partije, uključujući i medije.

Komentarišući navode lidera NDP-a Dragana Čavića o pritiscima na zaposlene u javnim institucijama da glasaju za SNSD, Cvijanovićeva je rekla da nema takva saznanja.

"Imali smo i najave da će u maju svi opozicioni političari da budu uhapšeni, kao i izjavu Čavića da je u Narodnoj skupštini podržao odluku o nabavci opreme za pripadnike MUP-a, što nije tačno. Provjeriću te navode, ali sam rekla šta mislim o kredibilitetu tog izvora", rekla je Cvijanovićeva.

Održana stabilnost budžeta, povećane penzije i sačuvana radna mjesta

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su najznačajniji rezultati aktuelne Vlade održanje stabilnosti i funkcionalnosti budžeta, povećanje penzija, te očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku.

Cvijanovićeva je rekla da se budžet veoma brzo "oporavio" od majskih poplava.

Ona je sinoć za Alternativnu televiziju rekla da Republika Srpska ne spada u grupu rizično zaduženih niti visoko zaduženih zemalja, dok je u periodu prije dolasaka na vlast SNSD-a bila jedna od najzaduženijih po svim parametrima.

"Ako uzmemo u obzir da redovno izvršavamo sve svoje obaveze i redovno servisiramo svoj dug, te da je u ovoj godini više vraćeno nego što je uzeto, možemo zaključiti da naredne godine dolazimo u rasterećeniju situaciju", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nakon majskih poplava napravljen je dodatni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali to, kako je rekla, nije specifikum samo Republike Srpske, već i dugih zemalja u regionu.

Cvijanovićeva je istakla da postojeća visina penzija nije dovoljna, ali je njihova isplata redovna, što je veliki uspjeh, s obzirom da Republika Srpska finansira i penzionere koji su to pravo stekli u Federaciji BiH sa 7,2 miliona KM svakog mjeseca.

"Pored toga, poboljšali smo i stvari koje se odnose na pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i opterećenja doprinosa", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila opredijeljenost za borbu protiv korupcije, ali na sistematski i temeljan način.

"Sankcije dolaze kada za to imate uslove, odnosno pravosuđe i znate da će ta stvar dobiti epilog koji treba. Svaki put kada bih imala saznanje o tome, ja bih reagovala. Koliko je samo inspektora MUP-a bilo privedeno, ali tu se priča završava kada je u pitanju Vlada", rekla je ona.

Cvijanovićeva je najavila da će na predstojećoj posjeti Rusiji, tokom sastanka sa predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom, biti riječi o privrednim i političkim, te regionalnim i evropskim temama, kao i ruskom kreditu Republici Srpskoj.

Ona je ukazala i na značaj završetka započetih zajedničkih projekata sa Rusijom, od kojih izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" ima smetnju na relaciji EU-Ukrajina-Rusija, kao i na nivou BiH.

Cvijanovićeva je rekla da su u okviru saradnje sa Srbijom potpisani sporazumi fondova zdravstvenog osiguranja, visokoškolskih institucija i agencija za agrarna plaćanja.

"Nije došlo do zamrzavanja određenih projekata. Rečeno je da oni moraju da čekaju zato što Vlada Srbije nije za njih mogla da obezbijedi sredstva, a mi smo rekli da imamo mogućnosti da ih sami dovršimo, pa ćemo da ih nadomjestimo drugim", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je za zajedničku sjednicu vlada Republike Srpske i Srbije pripremljena analiza i informacija o postojećim projektima, te da se treba pozabaviti prijedlozima sa konferencije u Berlinu koji se mogu konkretizovati na dobrobit građana obje republike.

"Takođe, interesuje nas i na koji način ćemo ubuduće sarađivati po pitanju usklađivanja određenih zakonskih rješenja u procesu približavanja EU", rekla je Cvijanovićeva.

Jedino Srpska ima 75 odsto nadležnosti za put ka EU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u cijeloj BiH jedino Srpska raspolaže sa 75 odsto nadležnosti koje su relevantne za kretanje ka EU.

Cvijanovićeva je rekla da se Republika Srpska pokazala kao dobar sagovornik zvaničnom Briselu.

"Niz godina na nivou BiH nismo imali kontakt tačku u Evropskoj komisiji, do momenta kada je u Briselu porasla svijest o tome kako bi trebalo da izgleda evropski put BiH, znajući o kakvim nadležnostima raspolaže", rekla je Cvijanovićeva sinoć za Alternativnu televiziju.

Prema njenom mišljenju, uspješnost mnogih koji se sada nalaze na političkoj sceni mjeriće se sposobnošću da se odbrani pozicija Republike Srpske, uz pozivanje na ustavno-pravnu argumentaciju.

"Mi smo se u tome odgovorno postavili i shvatili da treba da se utvrdi mehanizam koordinacije nadležnosti institucija na evropskom putu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se Republika Srpska založila za mehanizam koordinacije koji je sličan kao u nekim drugim decentralizovanim zemljama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana