Цвијановић: Много посла је урађено, али намјеравамо и још више

Цвијановић: Много посла је урађено, али намјеравамо и још више 13.06.2018 23:55 | Срна

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је финансијска ситуација у Српској потпуно стабилна и да су нетачни наводи опозиције и појединих федералних медија да Република не стоји добро када је ријеч о буџету.

Цвијановићева је оцијенила да су 2016, 2017. и прва половина ове године добра основа за даље кретање Српске и нешто чиме на финансијском плану треба бити задовољан након тешког периода и проблема с којима се Република прије тога борила.


Она је нагласила да су бесмислене тврдње опозиције да нема плата и пензија, јер се све обавезе редовно измирују, а обезбијеђена су чак и повећања.

“Када је ријеч о пензијама, од 1. јануара 2016. године или откако смо превели исплату пензија на трезор, нема ни дана кашњења. Важна ствар је да смо у том периоду постигли укупно повећање пензија од 20 одсто. У јулу, приликом исплате јунске пензије, осјетиће се повећање од додатних 2,5 одсто, што чини поменуто укупно повећање од 20 одсто”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је нагласила да је то сасвим солидно кретање и добра претпоставка за оно што ће ова и нова Влада радити у будућности, те додала да је најлакше бити опозиционар и у јавности давати обећања попут повећања пензије за додатних 10 одсто.

“Поносна сам да смо као Влада са пензионерима договорили на који начин ћемо вршити повећања. То смо радили да не угрозимо цјелокупан систем плаћања, а да пензионери сваких пар мјесеци, стално и у континуитету добију одређено повећање. Договорили смо се да се то дешава у више корака и да су они сигурни да ће све бити редовно, као што и јесте”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се у вези са повећањима пензија водило рачуна о цјелокупном систему, те да пензионери Српске, с којима има одличну сарадњу, знају да ће у наредном периоду бити још предвиђених интервенција у том смислу.

“Сад смо додатно повећали пензије за 2,5 одсто, након тога ће бити још једна интервенција. Много је важно да наши пензионери сада знају и шта су планови до краја ове, а шта за наредну годину. То, ипак, даје једну врсту сигурности, јер је ријеч о много рањивој категорији и људима о којима треба да водимо рачуна”, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство сарадњом са пензионерима и њиховим удружењем, те навела да ће и будућа коалициона влада, као садашња, морати да води рачуна о пензионерима и осталима.

Коментаришући наводе појединих федералних медија о проблемима у Српској, Цвијановићева је истакла да је Влада повећала аграрни буџет за подстицаје у пољопривреди са 60 на 71 милион КМ, те да на том плану нема никаквих кашњења према пољопривредницима за разлику од Федерације БиХ, па чак и неких земаља у окружењу које су чланице Европске уније.

“Лако је говорити и подметати неке лажи и нетачне информације, али очигледно је да се то ради у континуитету када је у питању однос ФБиХ и медија из тог ентитета према Српској”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула и да је Српска, за разлику од ФБиХ, увела важну мјеру -исплату 405 КМ незапосленим породиљама у трајању од 12 или 18 мјесеци.

“Битно је да смо са свим социјалним партнерима постигли договор и ријешили доста онога што смо дефинисали као заједнички циљ. Остао нам је дио који се односи на коначно потписивање меморандума са Борачком организацијом Српске /БОРС/, којим ће ускоро бити третирана важна питања и која ће представљати додатну подршку за једну од борачких категорија”, најавила је Цвијановићева, додавши да је много урађено али да да се намјерава постићи још више.

Она је додала да је све постигнуто, укључујући и мјере које су најављене ускоро, јесте заједничко власништво институција - Владе, предсједника, Народне скупштине, социјалних партнера и одређених удружења.

“Заједно смо направили много добрих рјешења. Имамо закључен меморандум са пословном заједницом и Синдикатом, а у наредних пар недјеља имаћемо, као што сам рекла, и са борачком популацијом. Сви они цијене оно на чему заједно раде с Владом и оно што постижемо је заједнички резултат за бољу и стабилнију Српску”, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је лани забиљежен рекордни број запослених у Српској, те да постоје амбиције да на том плану ове и наредне године дође до значајног повећања.

“Влада то не може постићи сама већ заједно са пословном заједницом, Синдикатом, као и да саслуша оно што о рјешавању одређених питања кажу искусни пензионери. Имамо план и много је угодно када се ствари рјешавају плански”, навела је премијер Српске.

Она је нагласила да је потребно да грађани знају да могу да раде заједно са својим институцијама и остварују ту везу преко својих удружења.

“Врата Владе сам апсолутно отворила и свих ових пет и више година она је мјесто комуникације и свих договора”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да не стоји опозициона прича о презадужености Српске, јер је задуженост, према подацима из јануара, на нивоу од 40 одсто, што је много мање од свих земаља у окружењу, те да Српска несметано функционише због појачане привредне активности, иако је повукла свега двије транше Међународног монетарног фонда /ММФ/.

“Дошло је до одређених растерећења и биће их још како би привредници могли да запошљавају више људи, извршавају редовно обавезе према држави и подижу плате. Приходи Српске су повећани и због повећања интензитета и ефикасности рада наших контролних органа. Много тога у шта смо уложили је почело да даје резулате. То нису паре узете као кредити. Ми већ двије и по године имамо значајно повећање прихода”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је било планова о додатном задуживању код ММФ-а и путем аукције трезорских записа и обвезница, али да се од тога, из претходних разлога, одустало.

“Сада радимо нешто друго. Наш министар финансија /Зоран Тегелтија/ је управо био на неколико дестинација с циљем да покушамо да Српска изађе на међународно тржиште капитала. То не радимо јер смо у финансијској стисци, већ зато што је политички важно да се нађете на том тржишту са својим именом и презименом - као Република Српска”, навела је Цвијановићева.  

Влада бројним мјерама помаже пронаталитетну политику

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада настојала да помогне пронаталитетну политику увођењем разних мјера, а једна од њих је накнада од 405 КМ мјесечно за незапослене породиље.
Цвијановићева је навела да Република Српска са популацијом од 1,2 милиона становника нема комодитет да се било кога одрекне.

Говорећи о демографској структури, премијер Српске је рекла за РТРС да је са пословном заједницом направљен аранжман за запослене породиље, посебно оне из реалног сектора, да Влада преузме рефундацију породиљског одсуства у бруто износу, умјесто ранијег финансирања нето износа примања.

“Имали смо у виду незапослене, али и запослене породиље, рачунајући и на то да су рањивије жене које раде у реалном сектору јер више зависе од воље неког појединца, директора и власника, него што је то у јавном сектору”, објаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада, још док је премијер био Милорад Додик, увела бесплатне уџбенике за дјецу првог и другог разреда основних школа, као и за дјецу из вишечланих породица свих девет година ако су одлични ученици, што нема нигдје у региону.

Као мјеру подршке породици и студентској популацији, Цвијановићева је навела да је свих година, упркос тешкој кризи, одржана ниска цијена студирања, јер се Влада никада није сагласила са захтјевом да се повећа уписнина на факултетима, као и да је та уписнина и до 11 пута мања него у окружењу.

“Све су те мјере врло плански рађене. И наравно да је жалосно да данас размишљате о ономе што је најважније, а то је људски потенцијал и да осјећате да ту има проблема. Доста су миграције нарушиле ту слику, али сигурна сам да ће се многи враћати”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је обавеза институција да заједно са својим партнерима у социјалној сфери доносе рјешења и праве амбијент да сутра неко који је отишао зато што можда није био задовољан јер није било посла, има могућност да ради.

“Неопходан је активизам, без свакодневног труда нема помјерања. Ми смо доста тога помјерили, али се не осврћем на то пуно, као што се не осврћем пуно ни на то шта каже опозиција, јер ово гдје смо ми је практични терен, ми смо власт готово 13 година и ту се дешава стварни живот. Лако је бити опозиционар, одржите слово, обећате како ће планета бити ћошкаста, а не округла кад ви будете власт и идете кући”, навела је Цвијановићева.

Напомињући да је власт у Српској била суочена са сталним покушајима да се опструишу институције, да се заустави рад парламента, па чак и сада са блокадама саобраћајница, Цвијановићева је нагласила да је Влада спремна на све изазове.

“Овдје кад погледате неко кретање, увијек видите исте актере. Није могуће да је све случајност а да није политизација. Овдје има једна оркестрирана прича која треба стално да прави неки неред, да стално држе неку тензију. Оно што је на институцијама јесте да буду институције, држава мора бити држава, органи морају да раде свој посао. Не можете на свако мало кретање да показујете слабост или емоције. Поштујем свакога ко хоће да изрази своје незадовољство, ако закон каже како да то радите”, поручила је премијер Српске.

Цвијановићева је нагласила да су институције највећа вриједност Републике Српске, да морају да раде свој посао и да немају комодитет да буду ни слабе, ни слабашне, те да грађани воле ефикасне институције у сваком погледу.

Говорећи о најављеном законском рјешењу о финансирању невладиних организација, Цвијановићева је рекла да је још прије три, четири године ово питање помињано, те да је тада прављена верзија под другим називом, која је у ствари представљала превод 80 одсто америчког закона који је дуго на снази.

Тај закон, навела је она, третира свакога ко се бави одређеним активностима, а новац добија из иностранства.

Она је објаснила да су према том закону такве невладине организације дужне да кажу које активности проводе, ко су, како се финансирају, те да су сви такви подаци доступни на сајту америчког Министарства правде.

“Ако је нормално да страни адвокати који раде за Републику Српску добију новац из Српске и нађу се на том сајту, зашто је проблем да тако нешто имамо и овдје. То је увођење реда, а не удар на било какву слободу медија. Овдје нема ничега чак ни реваншистичког, ово је приступ да уредите једну област и многе земље имају такве законе и регулативу те врсте”, појаснила је Цвијановићева.

Блокада саобраћајница има више везе са политиком

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је блокада саобраћајница неодговорна, те да у свакој нормалној земљи постоје мјеста гдје можете да изразите своје незадовољство на протестима и то нико не спори.
“Али да блокирате живот, да људи не могу да се баве послом, да обезбјеђују медицинске услуге, да не могу да стигну тамо гдје су кренули из било којег разлога, то има пуно више везе са политиком, а пуно мање са оним о чему говоримо”, рекла је Цвијановићева.

Наводећи да поскупљење никоме није мило, ни власти, ни грађанима, ни опозицији, она је рекла да је ријеч о неколико поскупљења која су наметнута на дневни ред.

“Једно јесте било везано за акцизе, али остала су условљена појавама и стањима на глобалном тржишту на које не утиче Република Српска”, појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да је законом јесно прописано када Влада може интервенисати с обзиром на то да је ријеч о отвореном тржишту и да се на слободан начин диктирају одређени односи на таквом тржишту.

“Имамо ситуације гдје смо интервенисали на ограничење марже кад су у питању одређене намирнице и производи за општу или основну потрошњу и наравно да ће се Влада бавити и овим питањем”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ни Влада Федерације БиХ није донијела одлуку о смањењу цијена горива, него је постигнут споразум са дистрибутерима да то дистрибутери ураде, због чега је сасвим логично питање зашто грађани не протестују на бензинским пумпама, већ то испостављају власти као проблем.

“Не видим логику у томе. Постоје многе друге релевантније адресе којима се треба упутити грађанин него што је то у овом тренутку институција. Мислим да је то једна од ствари која је, такође, добила политичку димензију, при томе не желим да бјежим од те теме. Ми се тиме бавимо и бавићемо се и на Влади, али хоћу да кажем да се у условима отвореног тржишта можете интервенисати само у ограниченим стварима”, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је, према тренутним подацима, чак и са најављеним договором у Федерацији БиХ да цијене падну за пет фенинга, гориво у Српској и даље јефтиније барем за један фенинг.  

Цвијановић: Бићу нови предсједник Српске, радим отворено и без лажних обећања

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће, након октобарских избора, бити нови предсједник Републике, јер грађани са њом знају на чему су и да ради отворено и без лажних обећања.
“Намјеравам да побиједим на изборима и да наставим да радим са нашим грађанима на исти начин како сам то радила и до сада - отворено, без петљања, без лажних обећања”, рекла је Цвијановићева, додавши да не даје никаква обећања без упоришта и за која није 100 одсто или бар 99 одсто сигурна да могу бити реализована.

“Што се тиче кампање, мораћемо јавно да презентујемо своје политике и своје ставове, а о резултатима рада Владе причала бих и да нисам кандидат, јер је то саставни дио мог политичког функционисања више од пет година”, додала је Цвијановићева, која је предсједник Владе Српске.

Она је рекла да оно што ради неће да сведе на кампању јер то није кампања, те да СНСД има план понашања и дјеловања.

“Грађани са мном знају на чему су, јер никада није било никаквог варања. Направили смо план кретања који смо остварили. И за будући период имамо план кретања и остварићемо га, а он подразумијева провођење одређених мјера ове године, и то наши социјални партнери знају, као што знају да то није кампања и да бих то радила и да нисам кандидат”, појаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Српске стабилна, функционална и да редовно извршава све своје обавезе.

“Прије неколико година то је била ноћна мора, јер је било тешко након година криза. Данас смо стабилни, функционални, редовно извршавамо обавезе, немамо проблеме, знамо своју позицију и знамо како да се штитимо од оних који атакују из Сарајева и са других страна, а да притом постижемо добре економске резултате”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она сматра да камапања опозиције није престала од 2014. године, јер су постојали покушаји да се на различите начине нешто испроблематизује, да се блокирају институције, те подсјетила на заузимање скуштинских столова.

“Никада нисмо поклекли и дозволили да институције не раде. Зашто је био циљ опозиције да заустави институције, ако тако воле Републику Српску, ако се кандидују за важне позиције у Републици Српској”, упитала је Цвијановићева.

Ако се разумије важност институција, каже она, онда се политикама треба борити против политичког непријатеља на политичком терену.

“Политички терен у којем неко блокира институције, а онда себе промовише као некога ко ће водити институције је пропала ствар”, констатовала је Цвијановићева.

Она је навела да је важна повезаност српског члана Предсједништва БиХ и кадра уз Републике Српске у Савјету министара са предсједником Српске, предсједником Народне скупштине, предсједником Владе, као и њихово заједништво да би се могле проводити активности од значаја за Републику Српску.

Цвијановићева је нагласила да је Српска, упркос блокадама које су углавном долазиле од оних који врше власт на нивоу БиХ а долазе из Републике Српске, остварила рекордне резултате.

Она је подсјетила да је Република Српска прошле године имала рекордан број запослених, те да је остварила највећу покривеност увоза извозом.

“То смо све успјели уз потпуну блокаду свих тих људи који сједе у Сарајеву, а који долазе из Републике Српске, а замислите какви би резултати били да смо имали прави тим који игра заједно за Српску. Ми то хоћемо - тим који игра заједно, координисано, који ће се моћи договорити шта је важно од закона и мјера, и уколико уђете у неке преговоре око аранжмана да их можете испратити, а не да их неко у Сарајеву блокира након што Српска све испреговара, као што је било у више случајева до сада”, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да СНСД жели да њени кандидати побједе на свим нивоима, како би могли играти за све у Републици Српској и проводити мјере од значаја за грађане Српске, те да раде на додатној стабилности институција.

“План је био да мјера која подразумијева 405 КМ за незапослене породиље буде уведена од 1. јануара 2017. године, али су нас они зауставили и кренули смо са том мјером годину касније”, појаснила је Цвијановићева и подсјетила да је Влада од 1. јануара 2016. године увела трезорску исплату пензија.

Она је поручила да вјерује у институције Републике Српске и да Република може много боље и више када су у Сарајеву људи који знају шта раде.

“Политика је много важнија ствар од тога шта ћемо ми испричати у кампањи и како ћемо са стране нешто коментарисати, прљати, а конкретно немате ништа иза себе. Хоћемо резултате. Ови су били добри, а када будемо играли заједно као тим, и ми у Српској и наши представници у БиХ можемо да креирамо рјешења”, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је била предсједник Владе свим грађанима, те да намјерава да буде и предсједник свим грађанима Српске са пуном свјешћу о важности институција Републике Српске, као и колико је мало грађана у Српској и да нема комодитета да се одрекне било ког човјека.

Она је нагласила да мора да постоји јединство, а не да се каже да нећете да дођете да разговарате са предсједником Републике.

“Инститиције Српске морају да функционишу као једно и да имају додатну полугу, што јесте српски члан Предсједништва БиХ и одговорни људи у Савјету министара који раде за Републику. То је моја визија како то треба да изгледа”, поручила је Цвијановићева.

Она је навела да је почаствована што је кандидат за предсједника, наводећи да то доживљава веома озбиљно.

“Била сам јако почаствована и када сам постала предсједник Владе и схватила сам то као огроман задатак. Тада сам се заклела себи да мора бити пуно боље, иако сам знала да су времена тешка, јер сам прије тога била министар, колики је притисак и колико се мора радити”, додала је Цвијановићева.

Она је поручила да ће као будући предсједник Српске радити још више да Република Српска буде боља, јача и стабилнија, а њен грађани са својим институцијама јединствени, јер онда, како је истакла, нема страха од неуспјеха.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица