Цвијановић: Мигрантска криза превелик проблем за БиХ

Срна
Цвијановић: Мигрантска криза превелик проблем за БиХ

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је мигрантска криза у БиХ превелик проблем коме се не придаје довољно пажње, те да се ту показује слабост система на нивоу БиХ.

“Фрустрирајуће је да смо имали прилику да ово гледамо (у регион) и немогуће је да се не спремате све године, него очекујете да вас нешто заобиђе. Овдје се показује слабост система на нивоу БиХ и мислим да ће ово имати пуно веће посљедице него што желимо да признамо и јако сам узнемирена због тога”, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је најлогичније било видјети како да се заштити граница.

“Ово ће имати пуно веће посљедице него што и желимо да признамо и узнемирена сам јер су узнемирене земље које имају по 60-70 милиона становника и које су увеле ограничавајуће мјере. Имате мјере у Аустрији гдје се враћају имами, гдје се раде одређене ствари. Питам како сте изоловани од безбједносних изазова када смо сви у истом пакету или шта ћемо радити са нашим службама и мигрантима који ће доћи, а не могу ићи даље”, додала је Цвијановићева.

Она је упитала зар неко није требало да прави план и осмишљава ствари, јер је ово веома неозбиљно.

“Мени је драго што смо као Влада манифестовали став и рекли да нећемо да примимо мигранте”, рекла је Цвијановићева за Телевизију К3.

Она је поновила да МУП Српске може чувати безбједност свим грађанима Републике Српске, нагласивши да је то једина релевантна институција у Српској у области безбједности.

“У данашњем свијету не можете да не сарађујете са другима. Наш МУП мора да сарађује са свима, што и ради, па и са онима у оквиру БиХ, да се има прегогранична сарадња, као и у Европи и свијету. Из показатеља је видљиво да су наши трендови задовољавајући”, каже Цвијановићева.

Нажалост, подсјетила је она, годинама трају напади на МУП Српске, од приче о наоружавању, па надаље.

“Мене не мучи што то раде странци и неко из политичког Сарајева, него ме мучи што то раде људи из Републике Српске и оду са причама код странаца и надувају све могуће балоне, што знам да су радили. Приче о наоружавању и паравојним формацијама су испродуковане да би се урушавао наш МУП, Српска представила у негативном свјетлу, проблематизовала власт и говорило против предсједника Српске Милорада Додика, што је плитак приступ”, нагласила је премијер Српске.

Она је оцијенила да се мора пажљиво гледати и видјеће се од кога долазе и какви су удари, зашто долазе и да ли се понављају од истих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана