Цвијановић: Извјестан и даљи раст пензија

Срна
Цвијановић: Извјестан и даљи раст пензија

Бијељина - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је на вечерашњем панелу са пензионерима у Бијељини да је у Српској обезбијеђена редовност исплате и извјесност да ће се пензије повећавати.

“То су мали кораци, али су врло значајни и обавеза наредне владе биће да одржи овакав приступ према пензионерима, што значи стално повећавање пензија како би се поправио њихов материјални статус”, рекла је Цвијановићева.


Она је захвалила пензионерима и њиховим представницима на доброј комуникацији и сарадњи, уз оцјену да без тога не би било ни добрих рјешења у пензијском систему.

Међу добрим рјешењима Цвијановићева је као кључно навела одлуку о трезорској исплати пензија из 2016. године, чиме је пензионерима обезбијеђена загарантована редовност исплате до 10. у мјесецу или раније.

“Паралелно смо, у договору са пензионерима и скупштинским одбором за ову област, постепено повећавали пензије и достигли повећање од готово 20 одсто”, истакла је Цвијановићева.

Она је најавила и подршку пензионерима који имају најнижа примања кроз исплату једнократне помоћи, о чему ће се одлучивати у понедјељак, а за ову намјену већ је обезбијеђено између два до 15 милиона КМ.

“Правимо и концепт за повећање пензија сљедеће године и надамо се да ће то бити редовно повећање почетком године, с обзиром да је финансијска ситуација у Републици Српској далеко боља, порасле су и плате, а привређивање је много боље него што је било”, оцијенила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, обавеза наредне владе биће да одржи овакав приступ према пензионерима, што значи стално повећавање пензија како би се поправио њихов материјални статус.

Осим Цвијановићеве, у панел дискусији са пензионерима учествовали су директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Младен Милић и предсједник Републичког удружења пензионера Раде Ракуљ.

Милић је у уводном обраћању рекао да је учешће просјечне пензије у Српској у просјечној плати 43,2 одсто, што је веће учешће него што има Хрватска која је члан ЕУ.

Према његовим ријечима, Фонд ПИО у Српској од 2016. године има знатна побољшања свих параметара.

“Просјечна пензија у Српској је 388 марака, али имамо свега осам одсто пензионера са пуних 40 година стажа осигурања или свега 20.000 њих, што је разлог за овакву просјечну пензију, док је просјечна пензија за оне са пуним стажом 540 КМ или 64 одсто од просјечне плате”, навео је Милић.

Он је истакао да се у исплати пензија 80 одсто покрива из доприноса, по чему је Српска у врху међу земљама региона, наводећи да само четири државе у Европи у потпуности покривају исплату пензија из доприноса.

Предсједник Републичког удружења пензинера Раде Ракуљ рекао је на панелу у Бијељини да у Фонду ПИО има хиљаде корисника са правима из рата, што је проблем какав немају други системи.

“Радник не може финансирати ратна права, него то морају сви грађани Републике Српске и морамо бити солидарни”, истакао је Ракуљ.

Он је похвалио сарадњу пензионера са Владом Српске и истакао да је ова популација врло уважена и поштована у Влади Републике Српске са којом имају блиске и разумне контакте на бази аргумената.

Организатор панела о теми “Најстарија популација приоритет Владе Републике Српске” је Фонд ПИО, а скуп је одржан у сали Центра за културу у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана