Цвијановић: Изетбеговић не вјерује у суживот три народа

Срна
Цвијановић: Изетбеговић не вјерује у суживот три народа

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Одлука о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Српске управо води рачуна о безбједносном аспекту, и нема везе са повратницима, већ има за циљ да се сузбије пракса пријаве фиктивних пребивалишта, а то се односи на све грађане.

На питање да прокоментарише тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је ова одлука "дискриминаторска, антидејтонска, противуставна и противзаконита", Цвијановићева је рекла да она није ни антидејтонска, ни антиуставна, нити незаконита и нема дискриминаторски карактер, како то Изетбеговић настоји да представи.

"Господин Изетбеговић вјероватно мисли да је у реду да хиљаде људи користе лажну адресу и да су пријављени на адресе институција, вјерских заједница или непостојећих објеката и мисли да је у реду да се хиљаде писмена и званичних аката врате институцијама које су их послале зато што примаоци не живе на адреси коју су пријавили", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је управо Изетбеговић у Парламентарној скупштини БиХ зауставио доношење Закона о пребивалишту који садржи рјешења која су на снази у свакој нормално држави, и сасвим усклађена са европском праксом, па је беспотребно да било кога подсјећа на надлежности Парламентарне скупштине.

Она је рекла да одлука, коју је Влада усвојила на јучерашњој сједници, има привремени карактер и примјењиваће се до доношења закона и поручила да Изетбеговић ако то заиста и жели, може веома једноставно да то питање ријеши управо у Парламентарој скупштини БиХ.

"Да Изетбеговић вјерује у суживот три народа и осталих грађана у БиХ он не би половину државе, а то значи Републику Српску, квалификовао на начин како то упорно ради. Ова одлука није антидејтонска, није антиуставна, нити незаконита. У њој су преузета рјешења која су на снази у Европи у коју се Изетбеговић заклиње, али је мало шта урадио да БиХ, које су му пуна уста, и поприми нешто од европских правила или особина", нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да Изетбеговић може да тражи од OHR-а шта год жели, јер је OHR-у као и Изетбеговићевој реторици "истекао рок трајања".

Цвијановићева је подсјетила да се истовјетна одлука примјењује на територији дистрикта Брчко гдје је донесена 2010, а допуњена 2013. године.

"Али, то није изазвало рекацију господина Изетбеговића, нити су он и Коалиција '1. март' трчали у OHR да траже заштиту, као што то сада раде. Предлажем господину Изетбеговићу да запамти да се Влада Републике Српске приликом доношења било које одлуке руководи интересима Републике и народа који у њој живи, и није се 'лажно позвала на разлоге безбједности приликом доношења ове одлуке', како он то дрско тврди", истакла је Цвијановићева.

Пошто су и Изетбеговић и СДП позвали високог представника да поништи одлуку Владе Републике Српске, каже Цвијановићева, Влада Српске се обраћа кредибилнијем фактору од OHR-а и зато пита ЕУ да каже у којој земљи чланици ЕУ је дозвољено да се грађани пријављују на адреси на којој не живе.

"Било би корисно да добијемо тумачење ЕУ о томе, као и да нам кажу да ли је, а ми тврдимо да јесте, Закон о пребивалишту који су у Парламентарној скупштини БиХ зауставиле странке из ФБиХ, управо и преузео рјешења која важе на територији држава чланица ЕУ", нагласила је Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана