Цвијановић: Говедарица је неозбиљан, а Иванић се за нешто кандидује од када се родио

vijesti.ba
Цвијановић: Говедарица је неозбиљан, а Иванић се за нешто кандидује од када се родио

Сарајево - Предсједник Владе РС и кандидат СНСД-а за предсједника РС, Жељка Цвијановић у интервјуу за Вијести.ба је на питање да ли је за њу током протеклог мандата РС била на првом мјесту, одговорила да апсолутно јесте, јер је то био политички оквир за њено дјеловање, и тако ће и остати.

“Република Српска на првом мјесту” је више од пароле, то је темељни политички циљ политике коју проводимо. Потребно нам је то јединство и чврста веза између српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске”, рекла је Цвијановић

“Нажалост, како је навела, кадрови СзП користили су своје позиције у Сарајеву за обрачун са институцијама Републике Српске јер им се не свиђа власт у Бањалуци, што према њеном мишљењу значи да су недорасли функцијама које су добили.

Одговарајући на питање са којим аргументима излази пред грађане 7. октобра и шта су предности у односу на противкандидата Вукоту Говедарицу, Цвијановић је навела да су њени аргументи постигнути резултати у готово немогућим условима и однос који има према институцијама и грађанима Српске.

“Моја визија је све јача Република Српска, заштићена са аспекта уставних надлежности, која напредује у економском смислу, која користи потенцијал сарадње са Србијом, која има јасан став према Сарајеву, али и према странцима који овдје уносе неред”, додала је.

“Што се тиче Вукоте Говедарице, немам намјеру да се тиме посебно бавим. Његова прича је демагошко-филозофска, а радна биографија му је празна. И сам је рекао да није довољно искусан да иде у Сарајево, па се зато кандидује за предсједника Републике. Та изјава забрињава на више начина. Прво морате бити политички тотално неписмени да кажете да се за тако важну функцију кандидујете зато што сте неискусни. Осим тога, та изјава  показује да његов политички концепт подразумијева да је Сарајево надређено Бањалуци”, објаснила је предсједник Владе РС.

Како наводи, њен концепт подразумијева да Република у својим институцијама одлучује о свему оном што је њена уставна надлежност, а у Сарајеву се њени интереси штите јасним ставом.

“Уствари, кад мало боље погледам наше кандидатуре, ми се уопште не такмичимо јер сам ја радила, а он дувао у звиждаљку и то пред камерама. Његов велики политички подухват је освајање „голоруког” скупштинског стола, а мој да у Скупштини усвајамо законе које грађани од нас очекују”, рекла је Цвијановић..

Говорећи о њеном послу као премијера РС протеклих пет година, али и о изазовима који су пред њом, Цвиановић је навела да је у вријеме њенг мандата обезбијеђена трезорска исплата пензија и тиме њихову потпуну редовност, као и укупно повећање пензија за око 20%.

“Нисмо се понашали као некадашња Влада Младена Иванића која је пензионерима исплаћивала 60% пензије. Повећали смо аграрни буџет са 60 на 71 милион КМ и редовно исплаћујемо подстицаје у пољопривреди, што није баш случај у нашем окружењу. Увели смо читав низ нових права за рањиве категорије друштва, нпр. матерински додатак за незапослене породиље од 405 КМ мјесечно у трајању од 12, односно 18 мјесеци, што, такође, не видимо у нашем окружењу. Поред постојећих права у  области борачко-инвалидске заштите увели смо и мјесечну накнаду у висини најниже пензије за наше демобилисане борце који су напунили 65 година старости, али немају 15 година осигураног стажа. Први пут смо увели и личне инвалиднине за цивилне инвалиде, утврдили смо и законска права за жене жртве рата. Донијели смо сет закона којима се обезбјеђује да сваки радник у јавном и приватном сектору добије повећање плате од 30 КМ, а они са најнижим платама повећање од 45 и 50 КМ”, нагласила је .

Од пројеката који су реализовани за вријем док је она на челу Владе РС навела је реконструкцију Универзитетско-клиничког центра у Бањој Луци и болнице у Источном Сарајеву, након што је нова болница у Бијељини већ саграђена, а иде се и на изградњу болнице у Добоју.

“Имамо више изграђених километара аутопутева него Федерација БиХ. За мјесец-два биће завршен и аутопут Бања Лука – Добој, а у припреми су и правци од Добоја даље према Бијељини и Србији, као и од Бања Луке према Приједору и Новом Граду, те правац од Источног Сарајева према Вардишту. Проводимо озбиљно реструктурисање Јавног предузећа „Жељезнице Републике Српске”, а у припреми су и велики енергетски пројекти. У овом мандату изградили смо и неколико нових студентских домова од Бањалуке, Источног Сарајева до Фоче и створили претпоставке за изградњу још неколико”.

 ”Тренутно пласирамо око 120 милиона КМ у пројекте које су кандидовале општине широм Српске.  Отплатили смо неке дугове унапријед. Задуженост смо почетком године спустили на 40%, а сад и на 38,5%. Новој Влади ћемо оставити стабилан буџет. Остаће обавеза да се даље ради на реформи образовања и повезивања нашег и средњег и високог образовања са потребама тржишта рада, као и иновирања система образовања одраслих”, истакла је Цвијановић.

На питање да оцијени предсједнички мандат Милорада Додика, Цвијановић је навела да је Додик обезбиједио пуно јединство институција и њихов заједнички ангажман на очувању стабилности Републик.

“Огроман је политички капитал Републике када имате јединство институција, артикулисан политички став и јасан план економских мјера, и управо захваљујући тој увезаности институција и ставова превазишли смо тешко финансијско вријеме”.

“Са предсједником Додиком у Предсједништву БиХ, то добија и додатну димензију на заштити интереса Српске”, сигурна је в.

Цвијановић је прокоментарисала и рад Савеза за промјене који је по њеном мишљењу показао незнање, неспособност, несналажење, лошу намјеру, погрешан однос према институцијама Републике Српске и још милион ствари. “О томе како рјешавају проблеме, довољно је да се осврнемо на проблем са мигрантима”, додала је

На питање да прокоментарише чињеницу да је 2014. године изгубила у трци за српског члана Предсједништва БиХ од Младена Иванића, Цвијановић је навела да је Иванић  побиједио уз минималну разлику од мање од један одсто захваљујући гласовима оних који гласају из ФБиХ или иностранства, дакле живе изван РС. Искрено, то за неког попут Иванића који се за нешто кандидује „од кад се родио”, и да се нашалим, могуће и прије рођења да се за нешто кандидовао, није ништа.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су странци камен око ногу БиХ, коју наводно чувају умањујући јој сувереност, али и потенцијал за унутрашњи дијалог.

“То што мисле како ће, правећи систем послушника, омогућити функционисање државе на дуге стазе је смијешно. Само реалност, узајамно поштовање и трпељивост могу је очувати, а да ли ће се то десити, не зависи само од једне стране”, истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске је за сарајевски портал “Вијести.ба” рекла да није оптимиста када види упорно наметање кривице, прогањање једних, а величање неких других.

Пут у ЕУ је дуг и захтјеван

Говорећи о европској перспективи БиХ, Цвијановићева је оцијенила да је тај пут дуг и захтјеван, али да се може савладати ако постоји одговоран приступ и уважавање децентрализоване структуре БиХ и уставних надлежности.

Коментаришући недавни извјештај за Балкан Комисије за спољне послове Парламента Велике Британије у којем је констатовано да Русија подржава предсједника Републике Српске с циљем дестабилизације БиХ, Цвијановићева је рекла да су многи страни извјештаји наручени и да упорно настоје проблематизовати Српску, а апсолутно некритички третирају многе озбиљне појаве које су својствене другима.

Цвијановићева је поновила да је прича о руском утицају у Републици Српској предимензионирана и додала да многи у томе траже изговор за своје промашене политике.

На питање у којој мјери је политика СНСД-а конзистентна у односу на НАТО интеграције јер документи из периода када је СНСД био на власти на нивоу БиХ показују да су функционери те странке активно учествовали у активирању Акционог плана за чланство /МАП/, Цвијановићева је рекла да то било виђење тог доба и да се у међувремену свашта издешавало због чега данас постоје неке нове реалности и општи политички консензус у Српској да треба слиједити политика Србије о војној неутралности.

Цвијановићева је оцијенила да су одласци младих проблем цијеле регије, те да се то може ублажавати једино стварањем повољнијег амбијента, на чему се у Српској и ради.

Говорећи о случају “Давид Драгичевић”, Цвијановићева је рекла да као мајка, саосјећа са сваким родитељем који је доживио губитак дјетета, те да као грађанин, а посебно предсједник Владе, очекује да се утврди истина и надлежне институције ураде свој посао часно и одговорно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана