Cvijanović: Dobra i konstruktivna saradnja RS i Svjetske banke

Srna
Cvijanović: Dobra i konstruktivna saradnja RS i Svjetske banke

Foto: Ilustracija đ Cvijanović: Dobra i konstruktivna saradnja RS i Svjetske banke

Vašington - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je saradnja institucija Srpske i Svjetske banke konstruktivna i dobra, ali je izrazila nezadovoljstvo sporim procesom ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom u institucijama na nivou BiH.

Cvijanovićeva je, u okviru službene posjete Vašingtonu, u odvojenim susretima razgovarala sa izvršnim direktorom u Svjetskoj banci Frankom Himskerkom, direktorom Svjetske banke za zapadni Balkan Lindom van Gelder i potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom. 

Tokom sastanaka, koji su održani u okviru redovne godišnje skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom i kvalitetom projekata koje ta međunarodna finansijska institucija provodi u Republici Srpskoj. 

"Bilo je riječi o šest projekata koje Republika Srpska uspješno realizuje u partnerstvu sa Svjetskom bankom, čija je vrijednost oko 200 miliona KM", saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. 

U saopštenju se navodi da je bilo riječi i o saradnji u narednom periodu koja će, između ostalog, obuhvatiti aktivnosti u oblastima reforme tržišta rada i podrške zapošljavanju, jačanja zdravstvenog i bankarskog sektora i restrukturisanja javnih preduzeća. 

"Zajednički je ocijenjeno da je potrebno obezbijediti institucionalnu efikasnost na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se kreirao adekvatan okvir za uspješnu realizaciju razvojnih projekata dogovorenih sa Svjetskom bankom", dodaje se u saopštenju. 

Protokolom posjete Vašingtonu predviđeno je da se predsjednik Vlade Srpske sastane i sa predstavnicima MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana