Цвијановић: Дијаспора важан ресурс Српске

Срна
Цвијановић: Дијаспора важан ресурс Српске

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је дијаспора важан ресурс Републике Српске, јер су то људи који могу да допринесу, не само садашњим, него и будућим процесима у Републици Српској.

"Имала сам прилику да преко наших удружења, Српске православне цркве да допрем до свих оних који су заинтересовани, а то су многи наши људи да учествују у креирању односа и да покажу своју везу и своју блискост са Републиком Српском", истакла је Цвијановићева, обраћајући се данас у Бањалуци на Првом форуму дијаспоре. 


Цвијановићева је рекла да је Влада Републике Српске настојала кроз различите активности да дође до наших људи који живе у свијету који тамо организују свој лични и породични живот, али исто тако су врло активни у различитим сферама. 

"Настојали смо да, на неки начин, искорачимо и да покажемо колико је важно да постоји институционална веза између Републике Српске и свих наших људи, ма гдје они живе", истакла је Цвијановићева. 

Цвијановићева је рекла да су послије многих изазова и тешких година данас поносни што Република Српска сигурно корача у будућност и да жели да они /дијаспора/ буду дио те будућности. 

"Увијек када разговарам са нашим људима и удружењима покушавам да објасним колико је важно да они учествују, не само у привредном животу Републике Српске и да задрже везе са својим завичајем, него исто тако да могу и да су способни да учествују у креирању важних политичких процеса што је од изузетног значаја", напоменула је премијер Републике Српске. 

Цвијановићева подсјетила да је Република Српска са Србијом 2013. године потписала Меморандум о заједничком наступу према дијаспори, изражавајући задовољство што имају прилику да заједно допру до ових људи и да их на одређени начин укључе у привредни и политички живот у Републици Српској и Србији.

Цвијановићева је рекла да из тог разлога дугује захвалност свима онима који су предано радили и помогли да идентификују одређене тачке у свијету, а то су људи из Владе Србије који су били на располагању нама Републици Српској. 

Она је рекла да је Влада Републике Српске у оквиру једног министарства почела да развија Одјељење за дијаспору, знајући колико је то важно и колико је потребно анагажовати ту институционалну везу. 

"Када кажем да смо поносни на оно што постижемо, мислим превасходно на то да смо свјесни политичког значаја Републике Српске, која је оквир за остваривање наших живота, амбиција, политичких стремљења, али и социјална и економска стабилизација од сада и у будућем периоду", истакла је Цвијановићева. 

Цвијановићева је рекла да су многи изазови иза нас, али и многи изазови пред нама. 

Цвијановићева је изразила захвалност нашим људима и удружењима који су увијек били са Републиком Српском кад год је било тешко - током рата, након рата и након великих поплава прије четири године када су наши људи у свијету први реаговали и упућивали помоћ, те били на располагању за све потребе Републици Српској. 

"Када разговарам са нашим људима у иностранству, причамо на који начин они могу да буду дио нас јер и јесу дио нас. Задовољна сам тиме да Република Српска више није у потреби да оде и да тражи од неког помоћ да се уплате одређена средства. Ми смо ти који тражимо партнере међу нашим људима", напоменула је Цвијановићева. 

Она је рекла да је Република Српска ојачала и да њени представници знају добро шта су њени циљеви и амбиције, у којима дијаспора има веома важну улогу. 

"Ми желимо да ви будете дио Републике Српске, као што то и јесте по својим емоцијама, по свом размишљању. Желимо да вас подстакнемо да пуно активније учествујете у свим процесима овдје, али не мислим само у процесима у Српској", навела је Цвијановићева. 

Цвијановићева је рекла да дијаспора треба да избјегне замку изолованости и отуђености у земљама у којима живи да бира политичке представнике, креира одређене процесе и покаже своју снагу, снагу заједнице да може да артикулише своје циљеве, али и своје захтјеве у оквиру оног окружења у којем живе, те да буду активни учесници политичких процеса у Републици Српској и Федерацији БиХ. 

Она је подсјетила да су многи људи отишли из Федерације БиХ и живе данас у свијету политички неорганизовани, а могу то да буду. 

"Сигурна сам да ће данашњи Први форум дијаспоре постати нешто што је традиција. Изражавам захвалност предсједнику Републике Српске који је омогућио да се састанемо у Бањалуци. Желимо да у будућем периоду то не буде само Бањалука. Република Српска има лијепе градове и општине и желимо да их посјетите и да нас на сваком нашем будућем окупљању буде више", истакла је Цвијановићева. 

Она је истакла да Република Српска успјела да забиљежи добре резултате у претходне двије године након велике кризе и тешких година опоравка Српске. 

"Исто тако успјели смо да заштитимо уставну позицију Републике Српске. Мислим да је јако важно да сви заједно осјетимо да смо на истом задатку. Увјерена сам да сви наши људи који живе у иностранству и који само понекад дођу да обиђу Српску, саставни дио Републике Српске и да јесу на истом задатку", нагласила је Цвијановићева. 

Цвијановићева је изразила захвалност нашим људима из дијаспоре што су дошли у Бањалуку, што воле Републику Српску, закључујући да вјерује да ће у будућности имати боље и чвршће односе и сарадњу.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да нашу дијаспору посматра као дио Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана