Цвијановић: Дезинформације о пласирању средстава ММФ-а у Банку Српске

Срна
Цвијановић: Дезинформације о пласирању средстава ММФ-а у Банку Српске

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је са представницима Међународног монетарног фонда /ММФ/ разговарано о аранжману за БиХ од око милијарду КМ.

"Међутим, све ће бити усаглашено након дефинисања коначне верзије писма намјере. Има значајних измјена у писму намјере у односу на првобитну верзију", рекла је Цвијановићева новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Она је напоменула да је са ММФ-ом разговарано о свим мјерама да би био олакшан посао мисије овог фонда када за неколико седмица посјети БиХ.

"Констатовали смо да су претходне мјере реализоване у БиХ. У владама Српске и ФБиХ постоји опредјељење за реализацију мјера, међу којима је и борба против сиве економије", појаснила је Цвијановићева.

Говорећи о "Банци Српске", Цвијановићева је рекла да су пласиране нетачне информације да ће средства ММФ-а бити кориштена за санацију ове банке.

"У наредних 30 дана требало би да буде дефинисано рјешење за санацију финансијског стања у 'Банци Српске'", додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Српске, након успостављања координационог тима за "Бирач", задужила контролне органе да утврде стање у овом предузећу и "Банци Српске".

"Поднесено је и више пријава против лица у овом случају и ту нема никакве тајности. У записнику девизног инспектората се наводи да постоји сумња да су 'Банка Српске' и одговорна лица прекршили процедуре, политике и препоруке ове банке", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући Закону о полицији и унутрашњим пословима, Цвијановићева је рекла да је дискреционо право предсједника Републике Српске Милорада Додика да га врати у скупштинску процедуру.

"Не знам због чега би неко због тога био одговоран, али је могуће да се у дефинисању законских рјешења догоде одређени пропусти. Ни ресорни министар, као предлагач, нити скупштина немају ту врсту одговорности и уопште не видим да је све ово проблем", каже Цвијановићева.

Она је поновила да је "Електропривреда Републике Српске" систем који неупоредиво боље функционише за вријеме ове власти, него кад је садашња опозиција била на власти, те да једино у Српској није повећана цијена струје, која је најнижа у региону.

"Електропривреда Републике Српске, док је садашња опозиција била на власти, пословала је са губицима, имала мањи број запослених, него сада. У Електропривреди су у посљедњих неколико година запослена лица која су била социјално угрожена, а ово предузеће је уплатило око 28 милиона КМ за Фонд солидарности", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана