Цвијановић: Ћутање ЦИК-а отвара простор за сумње

Срна
Цвијановић: Ћутање ЦИК-а отвара простор за сумње

Бањалука - Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да је познато да је законски рок за објаву званичних изборних резултата мјесец дана, али је недопустиво да данима јавност нема нову информацију о прелиминарним резултатима, ни о фазама у којем се налази процес бројања гласова.

На питање да прокоментарише чињеницу да од јуче од 14 часова до данас у исто вријеме Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ није обрадила ниједно ново бирачко мјесто за нивое предсједника Републике Српске и чланове Предсједништва БиХ, Цвијановићева је одговорила да ћутање ЦИК-а отвара простор за различите интерпретације, али и сумњу да се нешто дешава далеко од очију јавности.

Она је оцијенила да је ненормално да још нема података о избројаним гласовима са редовних бирачких мјеста, гласова у одсуству, непотврђених листића, гласова које достављају мобилни тимови, броју гласова путем ДКП мреже, ни да ли је уопште почело бројање гласова који су дошли путем поште из иностранства.

"Цијенећи интерес јавности, политичких партија и самих кандидата, ЦИК би требало да почне да функционише по принципу транспарентности. Логично би било да се јавност о наведеним питањима обавјештава неколико пута дневно и да има ажурне информације", истакла је Цвијановићева.

Она је изразила бојазан да је ЦИК изложен и притисцима одређених политичких субјеката, али и појединих дијелова међународне заједнице који су и у самој предизборној кампањи, умјесто да буду само пасивни посматрачи, били активни учесници у процесу и јавно се сврставали на страну опозиционих партија.

"Такође, сматрам да је апсолутно неприхватљиво да се ЦИК не оглашава на прес конференцијама, нити ажурира податке на својој њеб страници. Да је јавност редовно обавјештавана о процесу не би било оволико сумњи у сам процес пребројавања гласова и обраде изборних резултата", констатовала је међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана