Цвијановић: Будућност у јаким институцијама Републике Српске

Срна
Цвијановић: Будућност у јаким институцијама Републике Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је међународна заједница реметила процесе помирења и унутрашњих разговора или већег дијалога у БиХ зато што су увијек били уточиште једној страни и промовисали бошњачку политику, те поручила да је будућност у јаким институцијама Српске.

Они промовишу ту БиХ која би данас-сутра требало да постане грађанска и у којој се не би видјели ентитети и интереси народа или етничких заједница, како они то воле да кажу. Жао ми је, али таква БиХ не може да функционише", рекла је Цвијановићева за "Независне новине".

Цвијановићева је истакла да ће Сарајево остати скучен простор све док ужива подршку великог дијела међународне заједнице, која то користи као платформу за доказивање да пројекат звани БиХ није мртав и док се игноришу реалности.

Она је нагласила да је веома јасно прочитала поруку политичког Сарајева да тамо нема мјеста за Српску и да они немају намјеру да уважавају све и свакога.

Коментаришући проблеме због заставе Српске у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је оцијенила да то показује заправо цјелокупан амбијент у оквиру БиХ, јер је за њу сасвим логично да се неко ко је српски члан Предсједништва БиХ и ко долази из Републике Српске понаша у складу са Уставом, као и очекивањима грађана Српске.

Она сматра да је оправданим и логичним да неко ко долази из Републике Српске и жели да постоји њена застава на мјесту гдје борави и обавља своје задатке у име Републике Српске, те да не види да се ту крши било каква процедура.

"БиХ никад није земља афирмације било чега, него земља у којој се изнова отварају одређени проблеми сасвим беспотребно. Ово је више знак нетрпељивости која долази из политичког Сарајева, које жели да покаже да нема мјеста Српској, а у заједничким органима требало би да се покаже да је то комотно мјесто за свакога", оцијенила је Цвијановићева.

Цвијановићева је поручила да Република Српска прихвата институције БиХ онолико колико има простора за Републику Српску да тамо остварује своје интересе.

Према њеним ријечима, пракса је показала да се тамо оспоравају интереси Српске и да су заједничке институције мјесто одакле су блокирани многи процеси који су били важни за Републику Српску.

"Тамо су доношене многе одлуке које су биле штетне за Републику Српску. Креирале су се праксе, вануставне, које су дјеловале против Српске и тако треба посматрати ствари", тврди Цвијановићева.

Она сматра да је будућност у јаким институцијама Републике Српске, те да се не смије одустати од идеје да Република Српска мора да остане вјечна и стабилна.

"Никада нећу одустати од тога. Моје опредјељење је то да Република Српска мора да буде све стабилнија, јер је то једини амбијент гдје можете да дефинишете своје ставове и планове за будућност. Не знам какву будућност има БиХ", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да би вољела да јој неко објасни каква је будућност земље у којој је стално неко ко може да суфлира, а долази са стране, у којој амбасадори дневно кроје политику и долазе у институције и причају шта је то боље за народе овде и ако промовишу и показују разумијевање за само једну политичку страну, јер за њих не постоје три политичке стране.

Цвијановићева је објаснила да, када је ријеч о европским интеграцијама, не постоји процес који кочи Српска, која је најорганизованија у цијелој БиХ да спроведе одређене обавезе.

"Оно што ми тражимо и инсистирамо на томе јесте да се ствари поставе на уставне принципе. Што се тиче НАТО пута, ми смо своје ставове врло јасно изразили кроз резолуцију у Народној скупштини и морам рећи да је то посљедица процеса који су дјеловали у ранијем периоду", прецизирала је Цвијановићева.

Она је изразила увјерење да постоји намјера Европе и њених институција, када је у питању интегрисање БиХ у ту заједницу, те да она није неискрена, али да са друге стране види да постоје озбиљна ограничења да БиХ креће у ЕУ у наредном периоду раније дефинисаним жељеним кораком.

"Не можемо брзо тамо стићи, али било би добро да добијемо кандидатски статус. То би била снажна порука, мада сам сигурна да би нам и након тога требало, оптимистично говорећи, 10, а реално 15 или 20 година да стигнемо до чланства", рекла је Цвијановићева. 

Образовање и здравство изазови нове Владе

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да су пред новим премијером Српске многи изазови, као што су образовање и здравство, а да су приоритет јачање привреде и подизање нивоа запослености.

Цвијановићева је нагласила да је здравство скупо и да са овим обимом права корисницима и нивоом финансирања не може да се очекује да ту "цвјетају руже".

"Имамо широке пакете здравствене заштите и наравно да то кошта. У смјештајном смислу направљен је искорак, бољи су услови, набављају се скупи уређаји, едукација је константна и дијагностика је далеко боља него раније", рекла је Цвијановићева за "Независне новине".

Она је оцијенила да ће мандатар Радован Вишковић имати пуно изазова, јер водити Владу значи балансирати економске и финансијске изазове са политичким изазовима, али је нагласила да му је, као бивши премијер, оставила добро стање у Влади, стабилан буџет, ликвидност која није угрожена, без дуговања према било коме и без заостатака.

"Многи инфраструктурни пројекти су завршени или су приведени крају. Успоставили смо нешто што је била мисаона именица, а то је редован авио-саобраћај. Разговарамо и даље. Биће нових авио-линија и то отвара Бањалуку, Републику Српску и треба још много да радимо", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да ће Влади Српске у политичком смислу бити лакше радити.

"Ми, људи из истог тима, знамо шта су наши задаци. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, ја као предсједник Републике, Вишковић као премијер, Чубриловић као предсједник Народне скупштине на истом смо задатку и тај тим је проширен новим капацитетима и људима, што даје већу комоцију да можете добро издискутовати ствари", истакла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање колико ће бити тешко у истом тиму избалансирати односе између Чубриловића и људи из ДНС-а, Цвијановићева је појаснила да то за њих, као цјелину, неће бити проблем, јер су то су њихови међусобни односи, а и једни и други су саставни дио већине.

"Када кажем да је већина комотна, није то само да ће бити олакшан начин да доносите одлуке, већ је могућност да вас било ко за нешто уцјењује у оквиру тога сада искључена", додала је Цвијановићева.

Говорећи о програму демографске обнове који је најавила, као и о програму "Српска друштво у покрету - Република која се креће", Цвијановићева је појаснила да ће у њима бити најважније да се "ослободи позитивна енергија и мобилишу људи".

Цвијановићева, која је по избору уређивачког колегија бањалучких "Независних новина" синоћ изабрана за личност године за 2018. годину, оцијенила је да су они препознали моћ и способност дијалога у друштву, те да јој ова награда много значи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана