Цвијановић: Брза примјена изборних резултата показује демократски потенцијал

Срна
Цвијановић: Брза примјена изборних резултата показује демократски потенцијал

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ће након октобарских избора бити јако важно да се брзо имплементирају изборни резултати и да институције почну да раде јер се тиме показује демократски потенцијал.

“Бојим се да постоје неки који желе да се то осујети, а доказ за то је чињеница да кампања није престала од 2014. године када смо формирали власт”, рекла је Цвијановићева.


Она је додала да је опозиција стално имала разна протестна окупљања, па и покушај блокаде рада Народне скупштине, што је, како је навела, велика љага опозиционарима, који су себи дозволили да пред камерама и у јавности, пиштећи пиштаљкама, вријеђају грађане Српске.

“Сигурна сам да шта год да имате на политичком плану, већи је број грађана који желе да њихове институције нормално и несметано раде, него да се тамо дешава неки ужас и хаос”, изјавила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Према њеним ријечима, много крви је дато, много људи је страдало и много политичког напора уложено да се очувају институције, чак и у неким временима опште хајке против Републике Српске.

Цвијановићева је напоменула и да никад није постојао избалансиран однос према Републици Српској и осталима у БиХ, те да се та дискриминација не отклања тиме што ће Српска имати неког опозиционара који обећава да ће, када дође на власт, сарађивати са свима, погнути главу да му други сервирају шта год хоће, а да он то извршава.

“Не добија се једнакост на тај начин, једнакост се добија ставом, одбраном интереса и морате да будете патриота по опредјељењу и да разумијете важност својих институција”, поручила је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да је било много атака на институције Српске, почевши од тога на који начин се реализовала стратегија за ратне злочине, при чему се један закон примјењивао за оптужене из реда српског народа, а други, стари закон који је био блажи, за остале.

“Странци овдје траже да имају систем послушника. Жалим што су они такви, не из политичких разлога, него зато што се тиме убија, уништава и умањује шанса за договор и нешто што ће бити заједничко рјешење у оквиру БиХ”, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је Република Српска “превише важна да бисмо се било чиме коцкали, затварали очи пред проблемима и власт повјеравали људима који неће да засучу рукава и раде за Републику”.

Цвијановићева је напоменула да је за крај августа најављена сједница влада Републике Српске и Србије, на којој ће бити ријечи о разним пројектима.

“Наши тимови раде на изради одређених енергетских пројеката. Циљ нам је да видимо како чвршће увезати привредне и сваке друге активности и очекујемо да ћемо до те сједнице имати конкретне смјернице о том питању”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да посебно цијени подршку коју је Српска добила од Србије, превасходно од предсједника Александра Вучића, али и цијеле Владе Србије, те навела да је подршка локалним заједницама за реализацију пројеката нови начин присуства Србије у Српској.

Цвијановићева је најавила да ће присуствовати обиљежавању 100 година заставе Србије у Бијелој кући, што ће бити прилика да се покаже да везе између Срба и Американаца треба да се подигну на пуно већи ниво, као и да постоји заједничка баштина.

“Сигурна сам да ће послије година недовољног разумијевања да нам се отвори шанса за пуно бољу сарадњу која ће бити на реалним основама, ослобођена било каквих стереотипа и наметнутих лоших слика”, додала је Цвијановићева.

Она је поручила да вјерује у Републику Српску и оно што актуелна власт ради, да је Српска посљедњих година све боља и да је важно да сви заједно разумију значај институција, како би институције могле да одраде добар посао за своје грађане.

Српска стабилно функционише и редовно извршава обавезе

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да су међу најзначајнијим резултатима Владе, коју је водила пет година, то што је Српска дошла у фазу стабилног буџета и функционисања, редовног извршавања обавеза, креирања неких нових и повећавања постојећих права.
Цвијановићева је истакла да је неупоредиво боље садашње стање у Српској у односу на вријеме када је преузела премијерску позицију.

Она је подсјетила да је Српска тада била суочена и са глобалном економском кризом, која је оставила тешке посљедице по све економије у региону, као и са великим поплавама 2014. године.

“То је, све заједно, био изузетно тежак период од неколико година. Након тога полако смо почели да улазимо у фазу консолидације и задовољна сам што данас можемо говорити о стабилним јавним финансијама, извршењу буџетских обавеза, и да имамо потенцијала и финансијског капацитета да уводимо чак и нека нова права”, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је истакла да се Српска више од годину и по дана, можда и двије године, креће само узлазном линијом, што је тренд који се мора задржати.

“И ово што имамо у овој години су позитивни трендови, што показује да смо изашли из тог тешког периода. Сада нам предстоји озбиљна фаза надоградње свега постигнутог. Увијек има изазова, али видим ту и велике шансе за нас, јер смо чак током кризе креирали и спроводили одређене мјере знајући да ће оне, некад, почети да дају ефекте. Драго ми је што се десило како смо предвиђали”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је стање у Српској такво да ће наредна времена бити боља, наглашавајући да постоји план надоградње када је ријеч о подстицању запошљавања које је лани било рекордно, као и покривеност увоза извозом.

“Имамо наш Акциони план за запошљавање и средства Свјетске банке како бисмо подстакли ново запошљавање. Веома је важно за било коју Владу када је ситуација стабилна да можете пројектовати одређене ствари на реалним основама, а не да свака ствар може да вас угрози”, објаснила је Цвијановићева, додајући да Српска већ двије године има више прихода него што је планирано.

Она је рекла да је сигурна да Српска може да иде већим, бржим, дужим и снажнијим кораком напријед, те да ће се Влада, која завршава свој мандат, потрудити да иза себе остави јако добру финансијску ситуацију насљедницима.

“Сигурна сам да ће Владу формирати исте партије. Исто тако, биће врло лако и једноставно да им се пренесе све чиме располажемо. Као неко ко је водио тешку битку на финансијском, економском, социјалном и политичком плану очекујем од сљедећег премијера да то настави јер ће му бити пуно лакше него, рецимо, мени када сам преузела Владу у периоду кризе”, рекла је Цвијановићева и изразила наду да ће наредна Влада наставити оно што је позитивно радила претходна.

Она је истакла да се Српска креће напријед и да ће сваке године бити све јача, што препознају грађани.

“Сигурна сам да смо на добром путу, да смо најгоре вријеме и изазове оставили иза нас, да морамо јачати. Велика и важна лекција коју смо научили у претходном периоду јесте да кад смо заједно можемо свашта да урадимо. Морамо да чувамо институције које су гаранција опстанка Српске заједно с грађанима”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, важно је знати да се институције не могу дерогирати, обезвређивати, уништавати јер су мјесто на коме треба да се одлучује о Републици и њеним грађанима.

Цвијановићева је истакла да се испоставило да је увијек била у праву говорећи да нису тачне тврдње опозиције о презадужености, да неће бити плата, пензија и нових права, те да ће доћи умањивања постојећих права.

“Нисам причала напамет, већ на основу показатеља које смо тада имали. Од те опозиционе приче о презадужености ми смо почетком године дошли на 40 одсто задужености, а сада на 38,5 или 38,3 чак. Према томе, то уопште више није тема и ако погледате регион видјећете да смо међу онима који најбоље стоје са аспекта нивоа задужености”, истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је недавно у парламенту Српске усвојен сет закона који ће омогућити повећавање плата свих запослених радника у Републици у износу од 30 КМ.

“За оне који су најугроженији и имају најниже плате то повећање ће бити од 50 КМ. То не бисмо могли да немамо стабилне јавне финансије, добро пројектован буџет, као и предвидивост и извјесност која нам је много година недостајала јер смо били суочени са тешким временима кризе, поплава...”, рекла је Цвијановићева.

Она је на плану повећавања плата изразила захвалност социјалним партнерима, послодавцима и синдикату који су хтјели да са Владом креирају то рјешење.

Цвијановићева је рекла да ће могуће злоупотребе на том плану бити санкционисане и да ће послодавце контролисати Инспекторат и Пореска управа.

Она је подсјетила да се послодавци у складу са законским рјешењима ослобађају додатних 300 КМ неопорезивог дијела дохотка и дужни су да оно што би дали држави у буџет пребаце радницима на плате.

“Постојаће гвоздена дисциплина и контрола да би се та мјера дисциплиновано провела. Не можемо доносити стратешке ствари па пуштати да нас вара ко како успијева. Ово је Влада урадила због радника, не због послодаваца конкретно. Дакле, вјерујем да ће огромна већина послодаваца ову мјеру испоштовати и због тога што имају велики одлив радника и што су свјесни да се плате морају повећавати у реалном сектору”, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће бити реалан план да најнижа плата буде 500 КМ, те да ће се то десити веома брзо, подсјетивши да је недавно постигнут договор да најнижа плата у реалном сектору буде 440 КМ.

“За оне у јавном сектору то ће бити 450 КМ. И то ће се контролисати. Идемо полако и циљ је да дођемо до најниже загарантоване плате од 500 КМ. Сигурна сам да наредне године можемо имати плату у поменутом износу, али морамо ићи даље и ту се не може стати”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је 2016. година била можда кључна за овдашње пензионере, јер је тада дошло до трезорске исплате пензија, што је значило да нема мучног чекања и неизвјесности када ће почети исплата, као и нередовности.

“С обзиром на финансијску стабилност, ми некада успијевамо да исплатимо пензије и два, три дана раније”, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да мисли да је то велики успјех, додајући да је задовољна што су постепено повећаване пензије.

“Ићи ћемо малим, али сигурним корацима тако да знамо да у вези с тим ништа друго у буџету неће бити угрожено. Тако смо се понашали и ево сад то повећање пензија је, у том мандату, дошло до око 20 одсто, што јесте значајно. С друге стране, није толико значајно, знајући да су то пензије које су и даље мале”, навела је Цвијановићева.

Она је додала да са републичким Удружењем пензионера постоји договор да Влада реагује према онима који имају најниже пензије, те да ће у наредних мјесец, два бити још једна интервенција у том смислу.

“Након тога, ми ћемо најкасније почетком године опет ићи у нова повећања и тада очекујемо да ће доћи до редовног усклађивања пензија. Након тога ће ићи још једно ванредно повећање, што значи да ћемо одржати тај континуитет”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да добру ситуацију у Српској карактерише и чињеница да је Влада повећала аграрни буџет са 60 на 71 милион КМ, да на том плану нема кашњења и да се обавезе према пољопривредницима редовно извршавају.

“Када сам преузела Владу имали смо тада дуг из претходне године негдје 28 милиона КМ или готово половину неизвршеног буџета за пољопривреднике. Када погледате мало боље по региону, видјећете да сви на том плану касне на одређени начин”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је и као мајка и жена поносна и задовољна што је Влада успјела да интервенише према незапосленим породиљама, чиме је обезбијеђено да оне од ове године примају 405 КМ мјесечно.

“Имали смо, такође, захтјеве наших цивилних инвалида да се уведе лична инвалиднина. И то смо успјели, а за сљедећу годину планирамо да законски утврдимо то право на стабилнији и бољи начин. То је значајан помак, да уз нека постојећа права, сада наши цивилни инвалиди имају и ту мјесечну накнаду, што није постојало раније”, нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што сада и демобилисани борци, који имају 65 година старости и немају 15 година осигураног стажа, након интервенција Владе добијају мјесечну накнаду у висини најниже пензије.

Цвијановићева је подсјетила да су укупна годишња давања за борачке категорије око 250 милиона КМ, те је навела да је почетком године мјесечни и годишњи борачки додатак порастао, чега ће бити и даље, те да ће се наставити са запошљавањем дјеце погинулих бораца.

Она је рекла да је поносна што је Влада успјела да интервенише први пут концентрисано и организовано према општинама након велике акције инвестирања средстава из Развојног програма.

“Сад поново имамо ојачану материјалну основу и ове године смо кренули у реализацију и инвестирање 120 милиона КМ према нашим општинама. Финансирају се они пројекти за које су општине навеле да су им стратешки важни”, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да 60 милиона КМ добијених након исплате руског клириншког дуга није отишло на потрошњу и крпљење буџетских рупа, како је раније тврдила опозиција, већ да је више од годину дана било “нетакнуто”.

Цвијановићева је навела да је Влада само након велике суше 2017. године одвојила од тога пет милиона за активности наводњавања како би се Српска у будућности бранила од таквих непогода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана