Цвијановић: Бојим се да неко намјерно опструише градњу “Братољуба”

Срна
Цвијановић: Бојим се да неко намјерно опструише градњу “Братољуба”

Требиње - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је бојазан да неко намјерно опструише изградњу заједничког граничног прелаза на мосту “Братуљуб” који повезује Братунац и Љубовију, иако је ријеч о изузетно важној комуникацији.

Након сједнице Владе Републике Српске и Владе Србије у Требињу, Цвијановићева је истакла да је мост “Братољуб” један од примјера који показује да са нивоом БиХ увијек постоји проблем на оперативном плану.

“Тако изгледа реализовати послове на нивоу БиХ - кад год дођете на оперативни, практични терен нема никаквог помака, а кад дођете на политички терен ствари бивају још горе”, рекла је Цвијановићева новинарима у Требињу.

Премијер Српске је нагласила да су у грађевинском смислу, у смилу имовинско-правних односа и свих других процедура, Република Српска и Србија ријешиле све што је било у њиховој надлежности.

“Кад сам тражила одговор са нивоа БиХ, у Савјету министара су ми рекли да је проблем у Управи за индиректно опорезивање (УИО/), док у Управи тврде да нису добили објашњење или инсутрукцију од Савјета министара”, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су у овај пројекат уложена огромна средства и напори, да је пројекат важан за грађане и Републике Српске и Србије, али да би и нивоу БиХ требало да буде у интересу да се ово питање ријеши.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић истакла је да су све надлежне инстутиције у Србији настојале да са институцијама БиХ ријеше ово питање, те да су чак предлагали да се отвори привремени гранични прелаз до отварања сталног прелаза.

“Надам се да ће након избора кренути да се ради озбиљно на овоме и да ћемо имати тај гранични прелаз, зато што је он прије свега важан за свакодневни живот обичних грађана. То није и не смије да буде ствар политике”, поручила је Брнабићева.

Мост “Братољуб” на ријеци Дрини између Братунца и Љубовије завршен је половином прошле године, али због непостојања граничног прелаза још није у функцији.

Према ранијем договору, Србија је завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са настрешницом површине 2.000 метара квадратних треба да изгради БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана