Cvijanović: BiH Davno ušla u fazu velikog cirkusa

Srna
Cvijanović: BiH Davno ušla u fazu velikog cirkusa

Čikago - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je BiH davno ušla u fazu velikog cirkusa, kao i da ne zna na koji će se način iz tog cirkusa izvući.

"Problem je što se cirkus koji se vrši i sve što se dešava na nivou političkog Sarajeva zaista negativno odražava na život naših građana. Jedan od pokazatelja je da se onemogućava da Republika Srpska ima stav, a ona tako ne može funkcionisati", ocijenila je Cvijanovićeva komentarišući u Čikagu optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika i tri člana Republičke komisije zbog, kako je navedeno, neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom o Danu Republike.


Ona je rekla za Radio-televiziju Republike Srpske da je skeptična zbog ambijenta u BiH, kao i da ne vidi nikakav recept da se to može popraviti u nekoj bliskoj budućnosti.

"Mnogi iz međunarodne zajednice su bili veoma zainteresovani da se vode sudski procesi protiv svih nas iz Republike Srpske koji smo imali veze sa referendumom. A i ako nije referendum, oni bi radije da se izmisli poneka tema, pa da se mi tamo nađemo", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da po pitanju organizovanja referenduma nema nikakve krivice, jer Srpska ima pravo da organizuje referendume, pošto građani imaju pravo da se izjašnjavaju o svim važnim pitanjima u vezi sa njihovim životiam i njihovom Republikom i kada god se procijeni da ima pitanje koje je važno ne smije i neće biti nikakve zapreke za građane Republike Srpske da se izjašnjavaju.

Cvijanovićeva je naglasila da se Komisija za referendum ponašala u skladu sa zakonom, ustavom i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, te da su obavljali svoj zadatak onako kako su morali da ga obavljaju, pa ne vidi odgovornost ni za nijednog pojedinca, odnosno onih kojima je bilo naloženo šta da rade.

"Ovdje se otvaraju neke druge teme. Stav je taj da Komisija ili svako ko je imao bilo kakve veze sa organizacijom referenduma nije trebalo da bude predmet posmatranja Tužilaštva BiH, a pogotovo da dođe do potrvđivanja optužnice i da se danas-sutra zakazuju određena suđenja", ocijenila je premijer Srpske.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj.

Njih Tužilaštvo tereti da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao službena lica u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na sprovođenju referenduma o Danu Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana