Cvijanović: Banjaluka i Srpska mjesto gdje se kreiraju sve važne odluke

Srna
Cvijanović: Banjaluka i Srpska mjesto gdje se kreiraju sve važne odluke

Teslić - Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović poručila je danas da su Banjaluka i Republika Srpska mjesta gdje se kreiraju sve važne odluke za sudbinu Republike i njenih građana.

Cvijanovićeva je na obilježavanju 20 godina SNSD-a u Tesliću istakla da je u proteklom periodu bilo veoma teško rješavati određena politička pitanja s obzirom na to da je prvi put u istoriji Republike Srpske bilo da ljudi izabrani iz Srpske ne osjećaju ni trun odgovornosti prema njoj.


"Umjesto da predstavljaju Republiku u Sarajevu, oni su nama ovdje nametali nekakav sarajevski koncept ili koncept superiornosti Sarajeva nad Banjalukom, što naši građani neće prihvatiti, jer je to neustavno", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Tesliću.

Cvijanovićeva, koja je i predsjednik Vlade Republike Srpske, napomenula je da je ovo bila prilika da se podsjete na ono što je rađeno u proteklom periodu i na čemu će raditi, te je najavila novi program u opštinama širom Srpske, koji se odnosi na izradu strateških projekata.

"Za tu svrhu sačuvali smo sredstva od klirinškog duga, koja smo dobili prošle godine u iznosu od 60 miliona KM, od čega je samo pet miliona stavljeno na raspolaganje, a 55 miliona ide u ovaj veliki građevinski ciklus širom Republike Srpske", objasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da su prošle godini svi govorili da će taj novac biti utrošen za krpljenje budžetskih rupa, ali će taj novac ipak biti usmjeren na veoma važne projekte.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su u teška vremena ne samo zadržana, već i povećana određena primanja, posebno penzije za više od 17 odsto.

Cvijanovićeva je istakla kako će joj biti žao da ode sa sadašnje pozicije, a da ne dostigne cilj - da penzije bude povećane za 20 odsto, na čemu će se raditi narednih mjeseci.

Ona je naglasila da je stabilizovan budžet uprkos teškim izazovima i blokadama koje su dolazile iz Sarajeva, sa političkim pitanjima na koja je trebalo odgovoriti, te da nema nikakvih kašnjenja, dugovanja, kao i da je povećan budžet za poljoprivrednike sa 60 na 71 milion.

"Nakon jedne ovakve stabilizacije moramo praviti iskorak u smislu povećanja. Rekla sam još jednom povećanja penzija, potom plata, ali isto tako i da stvaramo dobar ambijent za završetak svih započetih projekata", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je u obraćanju na današnjoj svečanosti ukazala i na dva rekordna broja kada je u pitanju zaposlenost u Republici Srpskoj, te objasnila da je riječ o 2008. godini kada je u vrijeme Vlade Milorada Dodika bilo zaposleno 102.000, a da se prošle godine za vrijeme njene Vlade stiglo do drugog rekorda.

"Ponosna zbog toga jer su to politike SNSD-a koje provodimo sa koalicionim partnerima, ali je SNSD dominantan", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je sigurna da će u narednom periodu biti nastavljen dobar tempo, a da će se ekonomska stabilnost samo nadograđivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana