Cvijanović: Agrarni budžet u Srpskoj biće povećan za 10 miliona KM

Agencija
Cvijanović: Agrarni budžet u Srpskoj biće povećan za 10 miliona KM

Laktaši - A ovogodišnji agrarni budžet u Srpskoj od 60 miliona KM biće uvećan za 10 miliona, najavila je premijerka Željka Cvijanović. Ovom odlukom zadovoljni su poljoprivredni proizvođači, posebno jer očekuju veće podsticaje. Iz Udruženja mljekara smatraju da je Vlada time ispunila obećanje, i da je riječ o važnim sredstvima sa aspekta investicija.

Goran Mitrović iz Donjeg Žabara jedan je od farmera koji ima zaokružen prosec proizvodnje, što mu omogućava tržišnu rentabilnost. Na farmi godišnje utovi 10.000 svinja i 3.000 bikova.

Obrađuje 550 hektara površine za proizvodnju stočne hrane, od kojih je 250 pod sistemom navodnjavanja.

Povećanje agrarnog budžeta veoma je, kaže, značajno, posebno jer je Vlada prethodno izdvojila 5 miliona KM od Klirinškog duga, što su usmjerili za povećanje površina pod navodnjavanjem.

Za Ranka Sarajlića iz Gradiške, koji se bavi ratarstvom i uzgojem svinja i junadi, dodatnih 10 miliona je dobra vijest.

"Nama je bitno da nam obezbijede šest odsto, koliko je zakonom definisano, a sve više od toga je uvijek dobro došlo, samo da se pravilno rasporedi i da pri raspodjeli ne bude nekih problema", ističe Sarajlić.

Raspodjelu sredstava definisaće Pravilnik o podsticajima, koji će biti donesen do kraja februara, najavljuje resorni ministar Stevo Mirjanić. Poručio da će biti uvaženi svi opravdani prijedlozi poljoprivrednika. Do sada su na raspolaganju imali 60 miliona KM, a ove godine 10 miliona više.

"Rekli smo da će, kada bude usvojen Zakon o akcizama i neke druge stvari u vezi sa Reformskom agendom i aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, naši poljoprivrednici dobiti proširenje agrarnog budžeta sa 60 na 70 miliona KM i sada se stvaraju pretpostavke za tako nešto", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

"Nadam se da će to biti realizovano i definisano u narednih nekoliko nedjelja. Tako da bi ukupni podsticaji mogli iznositi oko 70 miliona KM", naglašava Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Za podsticaje u poljoprivredi, ali i ulaganja u vodoprivredu, u posljednje četiri godine na području opštine Laktaši usmjereno je 30 miliona maraka, kaže Mirjanić.

O tome je danas razgovarao sa načelnikom ove lokalne zajednice Rankom Karapetrovićem. Otvorili su i pitanje zemljišne politike-ova opština je pred usvajanjem prostornog plana, čiji je cilj sačuvati poljoprivredne površine i smanjiti građevinske zone.

Kompanija "Marbo" tražila je da joj bude dodjeljeno 250 hektara zemljišta.

"U ministarstvu su raspoloženi da im se to i obezbijedi. U toku su pripreme da se taj postupak završi, s tim da oni imaju koncesije na zemljište u Cerovljanima, koje nije najpogodnije za njihovu proizvodnju, i to će zemljište ustupiti da bi dobili zemljište na drugoj lokaciji, koje je najpogodnije za proizvodnju krompira", rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Razgovarano je i o uređenju vodotoka i eksploataciji mineralnih sirovina.

Dogovoreno je i da se ispoštuju zahtjevi drvoprerađivača sa područja ove opštine, gdje je potrebno obezbijediti dodatnih 25.000 kubnih metara drvnih sortimenata kako bi unaprijedili svoju djelatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana