Чувари закона зажмурили на његово кршење

Ведрана Кулага
Чувари закона зажмурили на његово кршење

Сарајево - Агенција за јавне набавке БиХ требало би да буде заштитник закона који регулише ту осјетљиву област и примјер другима како да се понашају, али то у прошлој години није био случај јер је од ревизора добила примједбе управо за лоше потезе у вези са јавним набавкама.

Тај апсурд ревизори су открили приликом анализе њихових финансијских извјештаја и рада у току 2016. године. Да ствар буде још гора, готово идентичне замјерке имали су и на рад Канцеларије за разматрање жалби БиХ као другостепеног органа у области јавних набавки.

Агенција за јавне набавке БиХ добила је позитивно мишљење од ревизора, али им је скренута пажња управо на примјену Закона о јавним набавкама БиХ и непоштовање одредбе којом је прописано да подноси пријаве за прекршаје када утврди повреде закона које су у њеној надлежности. Агенција је у извјештају о раду за прошлу годину нагласила да је усвојила правилник о праћењу поступка набавки.

- Извјештај о раду не садржи информације о резултатима мониторинга и податке о утврђеним недостацима приликом праћења јавних набавки, те да ли су утврђени недостаци могли бити основ за покретање прекршајних пријава. На основу расположивих информација, Агенција за јавне набавке у 2016. години није подносила прекршајне пријаве у складу са поменутим законом - истакли су ревизори.

Додају да су током ревизије информисани да су у току усаглашавања са Канцеларијом за разматрање жалби БиХ на основу којих би припремили правилник за покретање прекршајних пријава.

- Међутим, нисмо упознати са разлозима због којих правилник, ако је његово одстојање услов за покретање прекршајних пријава, није раније донесен - наводе ревизори уз закључак да је потребно анализирати разлоге због којих нису покретане прекршајне пријаве те обезбиједити услове за досљедну примјену Закона о јавним набавкама.

Сличне оцјене добило је и руководство Канцеларије за разматрање жалби. И њима је скренута пажња на примјену Закона о јавним набавкама којим је прописано да подносе пријаве за прекршаје који су наведени у одредбама поменутог закона.

Канцеларија за разматрање жалби је према подацима ревизора прошле године примила 2.684 жалбе и до њеног истека ријешила 2.524 случаја.

- Узимајући у обзир број жалбених поступака који су вођени код Канцеларије за разматрање жалби од ступања на снагу новог Закона о јавним набавкама, раст броја жалби, број ријешених предмета у корист подносиоца жалби због неправилног поступања уговорних органа те чињеницу да од ступања на снагу новог закона није било подношења прекршајних пријава, као и намјеру законодавца да се кроз примјену прекршајних одредаба побољша или унаприједи систем, препоручујемо анализу досадашњег приступа у обради предмета у жалбеним поступцима у смислу примјене закона - закључили су ревизори.

Корупција

Ревизори су Канцеларији за разматрање жалби БиХ подвукли да морају ојачати и борбу против корупције након што су дошли до сазнања да су лани изостале активности на успостављању система финансијског управљања и контроле у реализацији обавеза утврђених у Стратегији за борбу против корупције БиХ до 2019. године.

- Узимајући у обзир улогу и надлежности Канцеларије за разматрање жалби у процесу јавних набавки, препоручујемо надлежнима да уложе максималне напоре у предузимању мјера које су предвиђене усвојеном Стратегијом за борбу против корупције - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана