Ćutnja na iskušenju do otvaranja birališta

V. Kulaga, Ž. Domazet
Ćutnja na iskušenju do otvaranja birališta

Banjaluka, Sarajevo - Predizborna kampanja za lokalne izbore koji će biti održani u nedjelju je završena, a iako je na snagu stupila predizborna tišina, ona će biti teško primjenjiva, posebno na internetu, koji je postao jedna od najvažnijih političkih arena.

Nadležne institucije podsjetile su u petak, posljednjeg dana kampanje, na obavezu poštivanja pravila u vezi sa izbornom ćutnjom, koja traje sve do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju. Zakonom je definisano da 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH ne smije biti izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Uz to na snazi je i zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa izborima do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta. Iako su zakonske odredbe jasne u pogledu javnog oglašavanja i iznošenja stavova, posljednji izborni ciklusi su pokazali da stranke i kandidati vode kampanju na internetu i tokom izborne ćutnje. Stručnjaci i analitičari upozoravaju da će biti veoma teško pronaći način da se i taj dio propagande stavi u zakonske okvire.

Lazar Prodanović, koji je bio član radne grupe za izmjene i dopune izbornog zakonodavstva, smatra da će biti veoma teško pronaći način za poštivanje izborne ćutnje i na internetu, ali da to ne znači da ne treba pokušati i taj dio javnog života staviti pod kontrolu.

- Sankcija za sada nema, a nakon ovih izbora imaćemo neke nove lekcije za poboljšanja. Imamo i mnogo teže prekršaje, od zloupotrebe interneta i društvenih mreža - rekao je Prodanović.

Direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović kaže da su ovaj problem detektovali i prije početka predizborne kampanje.

- Prijavili smo 142 slučaja preuranjene kampanje, a od toga se 80 odsto slučajeva odnosilo na korišćenje interneta. Centralna izborna komisija (CIK) BiH tada je rekla da ne može postupati na osnovu tih prijava, jer bi im za to trebao dokaz od strane administracije društvenih mreža, odnosno sjedišta da je uplaćen određeni iznos u svrhu kampanje na ime odgovorne osobe unutar političkog subjekta ili na naziv tog subjekta. Veoma je teško regulisati internet prostor. Mnogo više zabrinjava činjenica da nema sankcija ni za teže oblike kršenja zakona i postupanja, kao što je zloupotreba ličnih podataka - rekao je Jovanović.

CIK BiH je u petak konstatovao da je sve spremno za izbore i da će u skladu sa odredbama Izbornog zakona birališta biti otvorena od sedam do 19 časova. Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić je naglasio da svako ko želi da dokaže da je bilo manipulacija u izbornom procesu mora imati činjenice, imena ljudi, političkih stranaka, a prije svega treba postojati osnov u Izbornom zakonu BiH. Otkrio je da je u četvrtak potpisao set od deset odluka s kompletnom dokumentacijom, koje se odnose na biračke spiskove i da ih je uputio Tužilaštvu BiH.

- Riječ je o pritužbama koje se odnose na lična dokumenta ili podatke. Bilo je pritužbi da su neka lica navedena da će glasati putem pošte, a da su nam oni javili da se nikada nisu prijavili za to. Bilo je pritužbi da su za određena lica dostavljena sva dokumenta da je riječ o umrlim osobama, a da su još na spisku. Riječ je o većem broju lica i pritužbi, a vjerovatno će i u narednom periodu biti sličnih - precizirala je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Izborna statistika

3.263.906 birača

30.445 kandidata

418 kandidata za načelnike/gradonačelnike

29.884 kandidata za odbornike/vijećnike

70.000 posmatrača

300 međunarodnih posmatrača

Građani biraju

3.136 odbornika/vijećnika

6 gradonačelnika i gradskih skupština u Srpskoj

57 načelnika i skupština opština u RS

4 gradonačelnika i gradske skupštine u FBiH

74 načelnika i skupštine opština u FBiH

Skupštinu Brčko distrikta

Ovjereni politički subjekti

102 političke stranke

103 koalicije

171 nezavisni kandidat

17 lista nezavisnih kandidata

58 kandidata u ime grupe građana i udruženja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana