Ћургуза није брига за ратне хероје!

Глас Српске
Ћургуза није брига за ратне хероје!

Фоча, Зворник - Никада од када сам помилован одлуком OHR-а, јер ме је Педи Ешдаун смијенио са мјеста директора “Телекома Српске” у Фочи, предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз није се удостојио да ме позове и пита од чега живим.

Каже то огорчено Милош Лазовић звани Војвода, ратни командант Самосталне брђанске чете Фочанске бригаде, који је у рату остао без ока и трајни је инвалид 50 одсто.

У рату је изгубио брата и 12 бораца, а у миру право на кору хљеба. 

- Био сам члан Предсједништва Борачке организације РС у  мандату од 1998. до 2001, а од 2001. до 2005. године предсједник Борачке организације општине Фоча. Сада сам члан Скупштине Борачке организације РС у име Борачке организације Фоча, али предсједник БОРС-а никада ме није питао како и од чега живим. Иако сам помилован одлуком ОХР-а, он никада није затражио да моја људска права буду испоштована - каже Лазовић.

Лазовић, који је био противкандидат Ћургузу за предсједника БОРС-а 2010. године, каже да је понижавајућа небрига првог човјека Борачке организације за хероје протеклог рата. 

- Јасно је да руководство БОРС-а, са Ћургузом на челу, није компетентно да води Борачку организацију. Регије источна и стара Херцеговина, сарајевско-романијска, зворничка и бијељинска покушале су да се закаже ванредна скупштина БОРС-а крајем марта и смијени Ћургуз, али је он то вјешто избјегао - истиче Лазовић.

- Смјену Ћургуза тражи више од половине регионалних одбора БОРС-а, а и само Предсједништво је подијељено. За крај јуна заказана је редовна Скупштина на којој ће Ћургуз морати да одступи - поручује Лазовић. 

Истиче да Борачка организација РС има десет регија, а да је регија Бијељина само у једном мандату дала предсједника БОРС-а.

- Све остале мандате на челу БОРС-а добили су људи из  приједорске регије. Два пута је предсједник БОРС-а био Борислав Бојић и два пута Ћургуз. Питање је шта је са осталим регијама? Има ли то приједорска регија монопол на мјесто предсједника  Борачке организације - пита Лазовић и истиче да то више тако неће моћи да буде, јер су РС стварали и борци са истока Српске.

Предсједник Борачке организације Зворник Драган Милошевић каже да је поднио оставку на ту функцију због стања у БОРС-у које је направио Ћургуз.

- Ускоро подносим оставку и на републичком нивоу у БОРС-у.  То је чин незадовољства радом БОРС-а. Оставку сам поднио када је локална власт Удружењу повратника демобилисаних бораца Aрмије РБиХ дала салу СО да обиљеже 20 година од “ослобођења Зворника”. Догодине можемо очекивати постројавање бошњачке војске, а ми не можемо да положимо ни цвијеће на Брчанској малти. БОРС се није чак ни успротивила томе, а ја сам из револта поднио оставку - каже Милошевић.     

Он додаје да је већина чланова БОРС-а захтијевала да се локалне борачке организације финансирају са три одсто из општинских буџета да не би биле зависне, али да Ћургуз ни за то није имао слуха, иако је за то било воље од стране власти.

- Проблем у БОРС-у су људи попут Ћургуза, који у њој раде професионално и који су ушли у политику, а не ми који волонтирамо - додаје Милошевић.

Ратни командант ВРС из Фоче Наде Радовић, кога је Ешдаун такође смијенио па му прошле године ОХР укинуо санкције, каже да не може да се жали на своју државу, али да је чињеница да нико из БОРС-а није водио рачуна ни о њему ни о још доста бораца.

- Мало нас је, а олако се одричемо најквалитетнијих људи.  Никада мене предсједник БОРС-а није питао како сам и треба ли ми помоћ - каже Радовић.

Сви они истичу да њихове изјаве немају везе са политиком, јер се одмах када се чује глас са истока све приписује СДС-у.

- Па Пантелија Ћургуз је члан СДС-а и никада није формално напустио странку, иако сви борци нису чланови СДС-а - додају.

Санкције

Милош Лазовић, некадашњи члан Управног одбора “Телекома Српске” и шеф регионалне јединице у Фочи, смијењен је одлуком Педија Ешдауна и тада му је уручена одлука о прекиду радног односа, у којој стоји да је она привременог карактера и да ће трајати док трају санкције ОХР-а. У јуну 2011. године ОХР је за Лазовића, као и за Радовића и још 90 особа, укинуо санкције. И Лазовић и Радовић од тада су незапослени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана