Ћулум о случају Драгичевић: Полиција поступила по свим наредбама и захтјевима Тужилаштва

ATV
Ћулум о случају Драгичевић: Полиција поступила по свим наредбама и захтјевима Тужилаштва

Бањалука - Дарко Ћулум, директор Полиције РС, је истакао да је на Анкетном одбору у вези случаја Давида Драгичевића већ одговорио на преко 50 питања.

“Сматрам да треба позвати Тужилаштво да позове све људе који тврде да знају ко су извршиоци убиства Давида Драгичевића. Три пута смо писали Тужилаштву и позивали их да позову та лица. Овако се ствара утисак да се све зна”, рекао је Ћулум за АТВ те додао да не произилази из извјештаја полиције да се ради о задесној смрти.

Каже да полиција никада није ушла у Тужилаштво и то никада неће урадити.

“Два пута су нас похвалили да смо свој посао добро урадили. Ја радим у полицији 30 година и дошао сам у ситуацију да ме неко блати да сам саучесник у нечему. Увијек смо били транспарентни и тако је и у овом случају. Могу да кажем да је полиција поступила по свим наредбама и захтјевима Тужилаштва,” рекао је Ћулум.

Члан Анкетног одбора Недељко Гламочак је објаснио да је рад Одбора требао да сагледа стање шта су урадиле институције Републике Српске у овом случају до сада.

“Управо закључци Анкетног одбора су вјетар у леђа институцијама да заврше свој посао. Анкетни одбор се бави институцијама и не може испитивати грађане.  Полиција је доставила извјештај Тужилаштву да је ријеч о задесној смрти. Зашто до дана данашњег тужилац не квалификује дјело?”, пита Гламочак и напомиње да одбукциони налаз није урађен како треба јер свака заживотна повреда мора бити утврђена и ријешена.

Поставља  и питање зашто је на прес конференцији полиције речено да нема елемената кривичног дјела.

Вања Бајић, посланик СНСД-а каже да се Анкетни одбор се понашао као истражни орган.

“Од њега сам очекивао више. Ако сте већ саслушали све да уједно саслушате и друге људе и блогере и слично који тврде да имају доказе у овом случају, ко су саучесници и тако даље. Пристали смо да се одржи сједница и формира Анкетни одбор јер нам је опозиција импутирала да неко из власти зна ко су кривци и да их штитимо. Ми желимо да се пронађу кривци па смо зато и пристали”, рекао је Бајић.

“Извјештај анкетног одбора је на 323 странице.  Цијели проблем овдје лежи у тужилачкој истрази која 75 дана не квалификује ове дјело. Говорили су да су због притиска јавности направљени преседани. То је због тога што се препушта тужиоцима да поједине истраге воде годинама”, изјавио је члан Анкетног одбора Миланко Михајлица.

Каже и да је група “Правда за Давида”основана два дана након прес конференције и чланови Анкетног одбора са дозволили да два члана те групе учествују у раду Анкетног одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана