Ćulum: Nećemo Dozvoliti Kretanje Migranata Na Teritoriji Srpske bez nadzora

Srna
Ćulum: Nećemo Dozvoliti Kretanje Migranata Na Teritoriji Srpske bez nadzora

Banjaluka - Policija neće dozvoliti kretanje migranata na teritoriji Srpske bez nadzora i intenziviraće rad i aktivnosti na području svih policijskih uprava s ciljem pronalaska ilegalnih migranata i njihove predaje Službi za poslove sa strancima ili Graničnoj policiji BiH, rekao je Srni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Ćulum je podsjetio da je zadatak Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata da operativno sprovodi aktivnosti s ciljem praćenja ulaska, zadržavanja i kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz Srpsku.


“Zaključak Vlade je da mi nemamo kapaciteta za prihvat i smještaj migranata na području Srpske. Policija Srpske i dalje pruža poimoć Graničnoj policiji BiH u sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u BiH na osnovu sporazuma sa Graničnom policijom koji smo potpisali prije nekoliko mjeseci”, rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, Koordinaciono tijelo Vlade Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata i policija posebno vode računa o humanom postupanju prema migrantima, pružaju im medicinsku pomoć, a posebna pažnja posvećena je ženama i djeci kao osjetljivim kategorijama.

“Mi smo u ime Koordinacionog tijela tražili od Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH da nam putem humanitarnih organizacija obezbijede lanč pakete koje bi putem našeg Crvenog krsta dijelili migrantima prilikom njihovog pronalaska ili predaje Službi za poslove sa strancima ili Graničnoj policiji BiH”, kaže Ćulum.

On je dodao da osim humanitarnog, zdravstvenog i finansijskog migracije postaju i bezbjednosni problem.

“Migranti tamo gdje se nalaze i gdje su smješteni vrše krivična djela razbojništva, teške krađe i krađe, narušavaju javni red i mir, tuku se između sebe, posjeduju hladno oružje i sredstva za nanošenje tjelesnih povreda. Bilo je slučajeva u Sarajevu da je kod migranata pronađeno čak i vatreno oružje. Migranti ulaze i u imovinu ljudi i uzurpiraju je. Iz svega navedenog se vidi da postoji realan bezbjednosni rizik i opasnost od ilegalnih migracija i migranata”, naglasio je Ćulum.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazuju da je policija do sada na teritoriji Srpske pronašla 3.400 ilegalnih migranata, a najveći broj pronađen je na području policijskih uprava Bijeljina i Zvornik. U posljednja tri mjeseca policija Srpske je dnevno u prosjeku pronalazila 25 migranata.

“Sve pronađene migrante predajemo Službi za poslove sa strancima ili Graničnoj policiji BiH. Služba za poslove sa strancima registruje migrante i daje im potvrdu sa kojom mogu da se mjesec dana kreću na teritoriji BiH i u tom periodu bi trebali zvanično podnijeti zahtjev za azil. Manje od deset odsto registrovanih migranata stvarno podnosi zahtjev za azil”, istakao je Ćulum.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je ranije Srni da MUP-u Srpske treba postaviti pitanje ko je zadužen da prati kretanje migranata koji slobodno, u grupama, prelaze preko teritorije Republike Srpske.

Na Palama su juče primjećene grupe migranata koje slobodno šetaju gradom, a Srna nezvanično saznaje da su se prijavili Terenskoj kancelariji Službe za poslove sa stranicima, odakle su, nakon evidentiranja, pušteni bez prijavljivanja policiji. /kraj/dag/fono

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana