Ćulum: Formiraju rezervni sastav da bi se suprostavili Srpskoj

Srna
Ćulum: Formiraju rezervni sastav da bi se suprostavili Srpskoj

Banjaluka - Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum ocijenio je, povodom najave federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova o uspostavljanju rezervnog sastava policije, da problem predstavlja što se u Federaciji BiH (FBiH) ne bore za poboljšanje bezbjednosne situacije već formiraju rezervni sastav da bi se suprostavili Republici Srpskoj.

Ćulum je rekao da ne zna zašto pojedine agencije u BiH pozivaju OHR i međunarodnu zajednicu da spriječe osnivanje rezervnog sastava policije Srpske.

“Valjda možemo sami uređivati naše zakone i kako može izgledati naša regulativa i da predvidimo mogućnost i za rezervni sastav policije. Ne znam šta je tu sporno. Mi nemamo ništa protiv toga, ali se zna zbog čega se uvodi rezervni sastav policije, kada zatreba za elementarne nepogode, za poboljšanje bezbjednosti, za aktuelnu migrantsku krizu i drugo”, rekao je Ćulum za Alternatnivnu televiziju.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Parlamenta Staša Košarac rekao je da Srpska nema namjeru da se takmiči sa FBiH, ali da će biti oprezna kada su u pitanju namjere drugog entiteta.

“Mi apelujemo da budemo posvećeni miru i bezbjednosti svih građana, naše opredjeljenje jesu mirne prilike u BiH i regionu i od toga ne odustajemo, ali institucije Srpske su jednostavno primorane da, zbog neadekvatnog postupanja zajedničkog nivoa institucija, određene politike i poteze povlače zbog zaštite interesa građana Srpske”, rekao je Košarac.

Federalni MUP saopštio je danas da je izradio prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH koji podrazumijeva formiranje rezervnog sastava policije kao “direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u Republici Srpskoj”.

“Kako ni do danas OHR i međunarodna zajednica nisu preduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je konkretne mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane bezbjednosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu federalnog MUP-a.

Narodna skupština Republike Srpske već je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji predviđa da rezervni sastav policije Srpske ima ista ovlaštenja kao i redovna policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana