Ćulum: Bolje da islamiste smjeste u Salakovac nego u Ošve ili Zenicu

D. Momić, Ž. Domazet
Ćulum: Bolje da islamiste smjeste u Salakovac nego u Ošve ili Zenicu

Banjaluka - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podržava prijedlog ministarke za ljudska prava i izbjeglice BiH u tehničkom mandatu Semihe Borovac da u migrantski centar Salakovac kod Mostara budu smještene porodice povratnika sa sirijskog ratišta.

Direktor Policije RS Darko Ćulum kaže za “Glas Srpske” da se izjava ministarke Borovac vjerovatno odnosila na supruge i djecu državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima. On objašnjava da je riječ o osjetljivim kategorijama o kojima svaka država ima obavezu da vodi brigu bez obzira na to što je “glava porodice” radikalni element.

- Što se nas tiče, nemamo ništa protiv da te osjetljive kategorije budu smještene u Salakovac, kao što nemamo ništa protiv ni da oni koji su ratovali na strani radikalnih islamista u Siriji ili nekom drugom svjetskom žarištu, nakon što odgovaraju i odsluže kaznu za to, budu smješteni u Salakovac - kaže Ćulum.

Prema njegovim riječima, ukoliko povratnici budu smješteni u Salakovac biće pod stalnim nadzorom za razliku od sadašnje situacije kada su pod privremenim nadzorom.

- Bezbjednosne službe kažu da operativno pokrivaju ta lica nakon što se vrate sa ratišta i budu procesuirani, ali kada ih upitate da li ih drže pod stalnim nadzorom, dobijete negativan odgovor. Veliko je pitanje koliko bezbjednosne službe imaju kapaciteta da pokrivaju ta lica - kaže Ćulum.

On objašnjava da je neko lice pod stalnim nadzorom kada je smješteno u odgovarajućoj ustanovi ili ako je meta posebnih istražnih radnji, odnosno tajnog praćenja i prisluškivanja, za što opet treba stvoriti posebne zakonske uslove kako bi sud mogao da izda odobrenje za tajno praćenje.

- U svakom slučaju, bolje je da budu smješteni u Salakovac, nego da je jedan u Ošvama, drugi u Zenici, treći na nekom trećem mjestu i tako dalje - kaže Ćulum.

Za razliku od njega, hrvatski poslanici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona u petak su oštro reagovali da prijedlog ministarke za ljudska prava i izbjeglice.

Njih 16 su u otvorenom pismu ministarki Borovac poručili da je njena izjava pokušaj destabilizacije bezbjednosnog stanja.

- Ne trebaju nam ni migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac. Nama ne trebaju ni kao gosti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge - navodi se u pismu.

Tvrde da će se u ime naroda i građana koji su ih birali boriti da se protivzakonite namjere Borovčeve ne ostvare.

- Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje provodite i koji nas dovode na rub snošljivosti i tolerancije - poručili su hrvatski poslanici u Skupštini HNK-a.

Kamp na granici

Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) protive se namjeri federalnih vlasti na migrantski kamp naprave u mjestu Duje u opštini Doboj Istok na samoj granici sa Republikom Srpskom.

- IOM zagovara to da prihvatni centri budu uz granicu Evropske unije, jer u ovoj organizaciji žele da migranti cure iz BiH prema EU - kaže naš izvor iz IOM-a.

Grubeša: Borovčeva nije nadležna

Ministar pravde BiH Josipa Grubeše oštro je reagovao povodom najave Semihe Borovac

- Semiha Borovac nije nadležna za upućivanje porodica  bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njene izjave stoji Savjet ministara BiH. Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Grada Mostara smjeste porodice bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka. Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH - kazao je Grubeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana