Čubrilović predsjednik Demokratskog saveza - DEMOS-a

ATV
Čubrilović predsjednik Demokratskog saveza - DEMOS-a

Prvi predsjednik nove stranke, Demokratski savez – DEMOS, biće Nedeljko Čubrilović. Ta odluka donesena je na drugoj sjednici Inicijativnog odbora. Nova stranka bivših DNS-ovaca biće partija desnog centra, narodno orjentisana, a zalagaće se za poštovanje Dejtonskog sporazuma, slobodno tržište i prosperitet građana Republike Srpske. O stranačkim funkcijama, osim predsjedničke, još nije bilo govora.

"Jednoglasan je prijedlog da predsjednik buduće stranke, kojoj smo već dali ime Demokratskog saveza, DEMOS-a, bude gospodin Čubrilović. Što se tiče zamjenika predsjednika i potpredsjednika, oni se ne biraju na osnivačkoj skupštini nego na prvom Glavnom odboru," rekla je Spomenka Stevanović, član Inicijativnog odbora za osnivanje nove stranke.

Podržani su i prijedlozi Statuta i Programa DEMOS-a. Stav članova buduće partije je da se Ustav BiH ne treba mijenjati, kao i da Dejtonski sporazum ne treba raspakivati. Podržavaće proces evopskih integracija, i sve reforme koje za cilj imaju poboljšanje životnog standarda. Budući DEMOS, tvrde u Inicijativnom odboru, spreman je na razgovore sa svim političkim subjektima u Republici Srpskoj.

"U načelu smo spremni za saradnju sa svim političkim strankama iz RS koje nas prihvataju za partnera. Nemamo unaprijed, da tako kažemo, ni favorite ni one sa kojima nećemo razgovarati," rekao je Slobodan Nagradić, član Inicijativnog odbora za osnivanje nove stranke.

Iz DEMOS-a su ranije poručili da imaju podršku članova 28 opštinskih i gradskih odbora, i da će im se iz DNS-a priključiti i 70 odbornika i 67 članova Glavnog odbora. Među istaknutijim članovima, osim Nedeljka Čubrilovića, bivšeg zamjenika predsjednika DNS-a, su i poslanici Nezavisnog demokratskog kluba, Spomenka Stevanović, Spomenko Stojanović i Milan Dakić koji su, zbog sukoba sa liderom DNS-a, Markom Pavićem, isključeni iz stranke. DEMOS-u će pristupiti i Snaga Hercegovine, čije je sjedište u Trebinju. Osnivačka skupština zakazana je za 22. decembar u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana