Чубриловић предсједник Демократског савеза - ДЕМОС-а

ATV
Чубриловић предсједник Демократског савеза - ДЕМОС-а

Први предсједник нове странке, Демократски савез – ДЕМОС, биће Недељко Чубриловић. Та одлука донесена је на другој сједници Иницијативног одбора. Нова странка бивших ДНС-оваца биће партија десног центра, народно орјентисана, а залагаће се за поштовање Дејтонског споразума, слободно тржиште и просперитет грађана Републике Српске. О страначким функцијама, осим предсједничке, још није било говора.

"Једногласан је приједлог да предсједник будуће странке, којој смо већ дали име Демократског савеза, ДЕМОС-а, буде господин Чубриловић. Што се тиче замјеника предсједника и потпредсједника, они се не бирају на оснивачкој скупштини него на првом Главном одбору," рекла је Споменка Стевановић, члан Иницијативног одбора за оснивање нове странке.

Подржани су и приједлози Статута и Програма ДЕМОС-а. Став чланова будуће партије је да се Устав БиХ не треба мијењати, као и да Дејтонски споразум не треба распакивати. Подржаваће процес евопских интеграција, и све реформе које за циљ имају побољшање животног стандарда. Будући ДЕМОС, тврде у Иницијативном одбору, спреман је на разговоре са свим политичким субјектима у Републици Српској.

"У начелу смо спремни за сарадњу са свим политичким странкама из РС које нас прихватају за партнера. Немамо унапријед, да тако кажемо, ни фаворите ни оне са којима нећемо разговарати," рекао је Слободан Наградић, члан Иницијативног одбора за оснивање нове странке.

Из ДЕМОС-а су раније поручили да имају подршку чланова 28 општинских и градских одбора, и да ће им се из ДНС-а прикључити и 70 одборника и 67 чланова Главног одбора. Међу истакнутијим члановима, осим Недељка Чубриловића, бившег замјеника предсједника ДНС-а, су и посланици Независног демократског клуба, Споменка Стевановић, Споменко Стојановић и Милан Дакић који су, због сукоба са лидером ДНС-а, Марком Павићем, искључени из странке. ДЕМОС-у ће приступити и Снага Херцеговине, чије је сједиште у Требињу. Оснивачка скупштина заказана је за 22. децембар у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана