Čubrilović odao poštu žrtvama opsade Lenjingrada

Srna
Čubrilović odao poštu žrtvama opsade Lenjingrada

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je odao poštu civilnim i vojnim žrtvama opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu, ističući da je herojska odbrana tog grada istorijski primjer snage,

izdržljivosti i spremnosti na žrtvu naroda koji se borio za slobodu i otadžbinu.Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske sa Čubrilovićem na čelu, zajedno sa predsjednikom Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vjačeslavom Makarovim položila je vijence na centralni spomenik u Iskariotskom memorijalnom kompleksu u Sankt Peterburgu, gdje se obilježava dan početka opsade tadašnjeg Lenjingrada kojeg su njemačke snage opkolile 8. septembra 1941. godine.

Vijence su danas položile i odale poštu stradalima brojne ruske delegacije, kao i delegacija iz Sankt Petergurga, sa guvernerom Georgijem Poltavčenkom na čelu, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

U Iskariotskom memorijalnom kompleksu sahranjeno je 490.000 stradalih civila i vojnika u toku opsade tadašnjeg Lenjingrada, koja je trajala do 27. januara 1944. godine.

Delegacija Narodne skupštine danas je, trećeg dana boravka u Sankt Peterburgu, posjetila je i upravu preduzeća "Vodokanal", koje se bavi preradom, distribucijom i upravljanjem vodama u Sankt Peterburgu.

Oni su izrazili zainteresovanost da posjete Republiku Srpsku i u partnerskim odnosima ostvare saradnju sa preduzećem "Vodovod" u Banjaluci i prenesu svoja iskustva i tehnologiju.

Delegacija je prvog dana posjete, u srijedu, 6. septembra, razgovarala u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vjačeslavom Makarovim o jačanju privredne, kulturne i naučne saradnje između Sankt Peterburga i Republike Srpske u skladu sa protokolom potpisanim u martu u Banjaluci.

Članovi delegacije su drugog dana posjetili su Rusku nacionalnu biblioteku i Biblioteku Ruske akademije nauka i sa rukovodstvom ovih institucija razgovarali o mogućnostima unapređenje saradnje u oblasti nauke i kulture između Republike Srpske i Sankt Peterburga.

Uprava Ruske nacionalne biblioteke tom prilikom poklonila je Narodnoj skupštini Republike Srpske digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, dok su predstavnici Ruske akademije nauka poklonili parlamentu Srpske autentičnu kopiju Povelje Kulina bana.

U delegaciji Narodne skupštine Republike Srpske, osim Čubrilovića, su i potpredsjednik Narodne skupštine i predsjednik Odbora za finansije i budžet Željka Stojičić, predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje i kulturu Danijela Mrda i generalni sekretar Marko Aćić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana