Чубриловић одао пошту жртвама опсаде Лењинграда

Срна
Чубриловић одао пошту жртвама опсаде Лењинграда

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је одао пошту цивилним и војним жртвама опсаде Лењинграда у Другом свјетском рату, истичући да је херојска одбрана тог града историјски примјер снаге,

издржљивости и спремности на жртву народа који се борио за слободу и отаџбину.Делегација Народне скупштине Републике Српске са Чубриловићем на челу, заједно са предсједником Законодавне скупштине Санкт Петербурга Вјачеславом Макаровим положила је вијенце на централни споменик у Искариотском меморијалном комплексу у Санкт Петербургу, гдје се обиљежава дан почетка опсаде тадашњег Лењинграда којег су њемачке снаге опколиле 8. септембра 1941. године.

Вијенце су данас положиле и одале пошту страдалима бројне руске делегације, као и делегација из Санкт Петергурга, са гувернером Георгијем Полтавченком на челу, саопштено је из парламента Српске.

У Искариотском меморијалном комплексу сахрањено је 490.000 страдалих цивила и војника у току опсаде тадашњег Лењинграда, која је трајала до 27. јануара 1944. године.

Делегација Народне скупштине данас је, трећег дана боравка у Санкт Петербургу, посјетила је и управу предузећа "Водоканал", које се бави прерадом, дистрибуцијом и управљањем водама у Санкт Петербургу.

Они су изразили заинтересованост да посјете Републику Српску и у партнерским односима остваре сарадњу са предузећем "Водовод" у Бањалуци и пренесу своја искуства и технологију.

Делегација је првог дана посјете, у сриједу, 6. септембра, разговарала у Санкт Петербургу са предсједником Законодавне скупштине Санкт Петербурга Вјачеславом Макаровим о јачању привредне, културне и научне сарадње између Санкт Петербурга и Републике Српске у складу са протоколом потписаним у марту у Бањалуци.

Чланови делегације су другог дана посјетили су Руску националну библиотеку и Библиотеку Руске академије наука и са руководством ових институција разговарали о могућностима унапређење сарадње у области науке и културе између Републике Српске и Санкт Петербурга.

Управа Руске националне библиотеке том приликом поклонила је Народној скупштини Републике Српске дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, док су представници Руске академије наука поклонили парламенту Српске аутентичну копију Повеље Кулина бана.

У делегацији Народне скупштине Републике Српске, осим Чубриловића, су и потпредсједник Народне скупштине и предсједник Одбора за финансије и буџет Жељка Стојичић, предсједник Одбора за науку, образовање и културу Данијела Мрда и генерални секретар Марко Аћић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана