Čubrilović nije naredio ulazak policije u Parlament

Čubrilović nije naredio ulazak policije u Parlament 03.10.2017 16:12 | Srna

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nije naredio ulazak policije u parlament 13. septembra kada je, zbog onemogućavanja normalnog rada skupštine, prema Poslovniku, izrečena mjera da iz sale budu udaljeni poslanici koji fizički ometaju rad.

U odgovoru šefovima klubova poslanika SDS-SRS, PDP i NDP, Čubrilović navodi da se posebne mjere obezbjeđenja, obim i način vršenja poslova posebnog obezbjeđenja objekata i ličnosti vrše u skladu sa zakonom, bezbjednosnom procjenom i pravilima službe.


"Zbog toga za sve informacije o ovim mjerama i aktivnostima obratite se Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske", poručio je Čubrilović u odgovoru.

On je naveo da su se 13. septembra u Narodnoj skupštini nalazili pripadnici MUP-a, kao što to čine prilikom svakog zasjedanja, a u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Uredbom o obezbjeđenju lica i imovine u Narodnoj skupštini, Uredbom o obezbjeđenju ličnosti i objekata koji se posebno obezbjeđuju i Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova posebnog obezbjeđenja.

Čubrilović je naglasio da prilikom obezbjeđenja održavanja 21. sjednice pripadnici policije, koji su se nalazili u zgradi Narodne skupštine, nisu nosili duge cijevi i bili su opremljeni u skladu sa pravilima službe, kao i da Narodna skupštinane raspolaže podacima o broju, sastavu i strukturi policijskih službenika i njihovih starješina, kao i o njihovoj pripadnosti organizacionim jedinicima i lokaciji u i izvan objekta Narodne skupštine.

U skladu sa Poslovnikom, predsjednik Narodne skupštine vodi računa o redu na sjednici, a zbog povrede reda može da izrekne mjere - opomenu, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice.

Takođe, Poslovnik definiše da predsjednik Narodne skupštine mjeru udaljenja sa sjednice može da izrekne narodnom poslaniku koji ne poštuje odluku predsjednika o oduzimanju riječi ili nastavlja da čini druge prekršaje među kojima su i prilazak govornici bez dozvole predsjednika.

Mjera udaljenja može se izreći i u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postpuka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine.

U odgovoru se navodi da je predsjednik Narodne skupštine prekinuo sjednicu nakon što je jedan broj poslanika napustio svoja mjesta i popeo se za radni sto Predsjedništva onemogućavajući rad Narodne skupštine, te da im je u skladu sa Poslovnikom, izrekao mjeru udaljenja, ali da je njihova imena pročitao u nastavku sjednice u maloj sali, budući da je rad u sali za plenarane sjednice bio fizički onemogućen.

"Redovna sjednica je, sa natpolovičnom većinom od 52 narodna poslanika, nastavljena u maloj sali Narodne skupštine", ističe se u odgovoru.

U odgovoru se zaključuje da Čubrilović nije vršio bezbjednosnu procjenu i nije tražio intervenciju policije, budući da je zakonska obaveza MUP-a da omogući nesmetano funkcionisanje državnih organa što su činili i ovog puta štiteći bezbjednost i omogućavajući nesmetan rad Narodne skupštine.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica