Чубриловић изабран за предсједника Народне скупштине Републике Српске

Срна
Чубриловић изабран за предсједника Народне скупштине Републике Српске

Бањалука - Недељко Чубриловић из ДНС-а изабран је вечерас за предсједника Народне скупштине Републике Српске. Избор Чубриловића подржала су 44 народна посланика, 38 их је било против, док уздржаних није било.


Народна скупштина није прихватила приједлог НДП-а да се избор предсједника Народне скупштине Републике Српске изврши тајним гласањем.

Чубриловића је за предсједника парламента Српске предложио Клуб посланика ДНС-НС-СРС.

Чубриловић је до сада обављао функцију министра саобраћаја и веза Републике Српске.

Додик демантовао да је вријеђао посланика

Предсједник Републике Српске Милорад Додик демантовао је наводе странака окупљених у Савез за промјене да је током сједнице републичког парламента псовао посланику ПДП-а Браниславу Бореновићу.
"Нисам никоме опсовао мајку и немам зашто коме да се извињавам. Ако се то учинило Бореновићу, ја се извињавам, али нема разога за то, јер тога није било", рекао је Додик вечерас новинарима у паузи сједнице парламента Српске.

Додик је навео да је у говору у парламенту Републике Српске рекао да није фер да га Бореновић помиње, јер ни он њега није нигдје помињао.

"Изненађује ме да Драган Чавић и Миланко Михајлица знају шта сам рекао, иако сједе у задњој клупи. Мада, разумијем њихову солидарност у том погледу", истакао је Додик, додајући да ако је ико правио фарсу данас од парламента Српске, онда је то радила опозиција.

Додик је рекао да је увјерен да коалиција СНСД-ДНС-СП има већину која ће подржати избор Недељка Чубриловића за предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да је опозиција, исфрустрирана због губитка избора на свим нивоима, заговарала некакве промјене, од којих нема ништа.

Додик је закључио да је скупштинска већина од 42 посланика потпуно регуларна, "свидјело се то коме или не, а не да се измишљају псовке".

Посланици опозиције затражили су од Додика да се јавно извини Браниславу Бореновићу и Народној скупштини Републике Српске због наводног инцидента у којем је, како тврде, предсједник Републике Српске "Бореновићу у скупштинској сали опсовао мајку".

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић тврди да му је Додик опсовао мајку, истичући да он ниједном у свом говору у парламенту Српске није помињао ничију породицу, нити да користи такве псовке.

Посланик СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је непримјерено такво понашање предсједника Републике Српске у парламенту, те да је затражио Додиково извињење посланицима из Савеза за помјене и свим посланицима који су у окружењу Додика чули шта је рекао Бореновићу.

Он је додао да одговорност за "овај инцидент" сноси и предсједавајући парламента Српске Илија Стеванчевић, "који очигледно не зна и не може да заведе ред у Народној скупштини Републике Српске".

Предсједник и потпредсједници Рeпублике Српске положили свечану заклетву

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и потпредсједници Српске Јосип Јерковић и Рамиз Салкић положили су данас свечану заклетву у Народној скупштини Републике Српске.

Прије полагања свечане заклетве, сертификате Додику, Јерковићу и Салкићу
уручио је предсједник Централне изборне комисије БиХ Стјепан Микић.

Свечану заклетву положили су и посланици у Народној скупштини Српске.

Изабрана Комисија за избор и именовања

Народна скупштина Републике Српске у наставку сједнице изабрала је вечерас девет чланова Комисије за избор и именовања.
За предсједника Комисије за избор и именовања изабран је Радован Вуковић, за замјеника предсједника Вукота Говедарица, док су чланови Радован Вишковић, Весна Јунгић, Славко Дуњић, Душко Илић, Давор Шешић, Мирослав Брчкало и Недељко Милаковић.

Парламент Српске прихватио је прије тога приједлог СП-а да Комисија за избор и именовања буде допуњена и да девети члан буде из редова ове странке.

 

Расправа о избору Комисије за избор и именовања

Почетак Конститутивне сједнице новог сазива парламента Републике Српске обиљежен је посланичком расправом о формирању скупштинске Комисије за избор и именовања.

Предсједавајући Прве сједнице Народне скупштине Републике Српске Илија Стеванчевић рекао је да је на консултативном састанку представника парламентарних странака договорено да Комисија за избор и именовања броји осам чланова.

Стеванчевић је рекао да је на консултативном састанку, такође, договорено да се на идућој сједници парламента Српске покрене поступак измјене скупштинског Пословника по којем би Комисија за избор и именовања имала 11 чланова, као и дефинисање састава осталих радних тијела.

Он је рекао да се по Пословнику за предсједника Комисије за избор и именовања бира посланик из реда политичке странке која је добила највише посланичких мјеста у парламенту Српске.

Стеванчевић је предложио одлуку којом се у Комисију за избор и именовања именују: Радован Вуковић предсједник, Вукота Говедарица замјеник предсједника, те чланови Радован Вишковић, Весна Јунгић, Славко Дуњић, Душко Илић, Давор Шешић, Мирослав Брчкало.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да је на консултативном састанку политичких партија договорено да се на конститутивној сједници функционише са Комисијом за избор и именовања која броји осам чланова, а да се измјеном пословника који регулише ову материју у наредном периоду омогући да три посланичка клуба са по пет мандата имају по једног члана у Комисији.

Посланик СП Слободан Протић предложио је Недељка Милаковића за деветог члана Комисије за избор и именовања на шта је реаговала опозиција, наводећи да је дошло до кршења скупштинског пословника.

Посланик СНСД-а Радован Вишковић сматра да је исправан приједлог СП, наводећи да клуб НДП-а у новом сазиву нема пет већ четири мандата.

Чланом 55 скупштинског Пословника дефинисано је да Комисија за избор и именовање има девет чланова - предсједника, замјеника предсједника и седам чланова, који се бирају из реда народних посланика у Народној скупштини.

Листу кандидата за избор предсједника и чланове Комисије за избор и именовање подноси предсједавајући прве сједнице Народне скупштине, на основу претходног договора са предсједницима клубова посланика и посланичких група.

Радојичић: Парламент може одлучити о деветом члану комисије

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Радојичић сматра да парламент може предложити деветог члана скупштинске Комисије за избор и именовања.
"Народна скупштина Републике Српске са 42 гласа може да одлучи о деветом члану Комисије за избор и именовања", истакао је Радојичић током скупштинске расправе о избору Комисије.

Он је рекао да је легитимно право СП-а да предложи деветог члана Комисије за избор и именовања са потписима 10 народних посланика.

Када је ријеч о сразмјерној заступљености, Радојичић је рекао да су то право имале три групације - СП, НДП и коалиција "Домовина", с тим што промјене у саставу парламента Српске у случају било чијег преласка из једног у други клуб мијењају квоте и коефицијенте, јер се радна тијела бирају у складу са бројем мјеста у клубовима, односно групама.

Наводећи да постоји регуларан приједлог договорен на консултативном састанку политичких странака о осам чланова Комисије за избор и именовања, Радојичић је истакао да је исто тако легитиман и ускладу с пословником приједлог СП-а са потписима 10 посланика, у складу са сразмјерном заступљеношћу, о коме се парламент Српске треба изјаснити.

Посланик НС-а Адам Шукало сматра да није коректно да СП предлаже избор деветог члана Комисије за избор и именовања, јер тако нешто није договорено на консултативном састанку парламентарних политичких странака.

Посланик СРС-а Српске Миланко Михајлица најавио је да ће Савез за промјене инсистирати да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске до краја истражи наводе о "куповини" народних посланика, те да се "јавно саопшти ко су купљени посланици, која је њихова улога у овом случају".

Посланик ПДП-а Славиша Марковић затражио је да СП повуче свој приједлог и да се настави рад у складу са ранијим договором на састанку представника парламентарних странака.

На приједлог посланика СДС-а Вукоте Говедарице дата је получасовна пауза ради усаглашавања политичких странака у вези са избором Комисије за избор и именовања.

Усвојен дневни ред

Посланици у Народној скупшини Републике Српске једногласно су усвојили дневни ред прве сједнице деветог сазива парламента Српске.
Према усвојеном дневном реду, на конститутивној сједници новог сазива Народне скупштине Републике Српске свечане заклетве требало би да положе новоизабрани посланици, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик и потпредсједници Јосип Јерковић и Рамиз Салкић.

На сједници би требало да буду изабрани предсједник и потпредсједници парламента, конституисано радно предсједништво, те верификовани мандати посланика.

Посланици би требало да донесу и одлуку о броју потпредсједника парламента Српске и њиховом избору.

На сједници би требало да буду усвојена и два закључка којима се покрећу иницијативе за избор делегата у Дом народа парламента БиХ и Вијеће народа Републике Српске.

Конститутивном сједницом деветог сазива Народне скупштине Републике Српске предсједава најстарији посланик Илија Стеванчевић, а у раду му помажу најмлађи посланици и генерални секретар.

 

У Бањалуци је данас почела конститутивна сједница новог сазива Народне скупштине РС на којој би свечане заклетве требало да положе новоизабрани посланици, као и предсједник РС Милорад Додик и потпредсједници Јосип Јерковић и Рамиз Салкић.

На сједници би требало да буду изабрани предсједник и потпредсједници парламента, конституисано радно предсједништво, те верификовани мандати посланика.

Посланици би требало да донесу и одлуку о броју потпредсједника парламента Српске и њиховом избору.

На сједници би требало да буду усвојена и два закључка којима се покрећу иницијативе за избор делегата у Дом народа парламента БиХ и Вијеће народа Републике Српске.

Конститутивном сједницом деветог сазива Народне скупштине Републике Српске предсједава најстарији посланик Илија Стеванчевић, а у раду му помажу најмлађи посланици, те генерални секретар.

Сједници присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и чланови Владе, предсједавајући Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, представници политичког, јавног и вјерског живота у Републици Српској и БиХ, амбасада, те међународних институција.

У Народној скупштини Српске од 2014. до 2018. године СНСД ће имати 29 посланика, СДС-ПУП-СРС Републике Српске 24, ДНС-НС-СРС осам, ПДП седам, те Сп, НДП и Коалиција "Домовина" по пет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана