Чубриловић: Важно послати слику о функционисању институција Српске

Срна
Чубриловић: Важно послати слику о функционисању институција Српске

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је веома значајно послати слику да у Републици Српској функционишу све институције, што се не може рећи за ниво БиХ.

"И они који злонамјерно коментаришу знају да све институције у Српској функционишу према закону, почев од предсједника Републике, Народне скупштине, Владе и осталих институција, што се не би могло рећи за заједничке институције", рекао је Чубриловић.


Он каже да не треба да радује чињеница да институције на нивоу БиХ не функционишу, с обзиром на то да је ово јединствен економски простор и да постоји заједничка спољна политика.

"Данас се скупштинска већина у парламенту БиХ саставља од случаја до случаја. На Савјету министара морате добро да испреговарате неку тачку да би она имала проходност, уз велики притисак међународне заједнице. То се у Српској не дешава", рекао је Чубриловић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да је Српској потребно више јединства.

"Република Српска није потпуно дефинисана. Грађани Српске, а поготову српски народ у БиХ види свој опстанак само преко Републике Српске. Морамо да чинимо уступке како бисмо долазили до заједничких ставова и како би ти заједнички циљеви били реализовани преко једног гласа у БиХ и Српској, а поготову према међународној заједници", рекао је Чубриловић.

Он наглашава да Република Српска треба да буде "прије свега и изнад свега" и због тога и представници власти и опозиције морају наћи заједничка рјешења.

Чубриловић је оцијенио да је охрабрујуће што је на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске усаглашен амандман Клуба Бошњака на Закон о Правобранилаштву Српске, а који се односи на пропорционалну националну заступљеност.

"Било је разумијевања од Клуба Бошњака и Клуба Срба. И једни и други су направили корак назад и признали да је направљена грешка. На комисији смо усагласили амандман, и то је добра порука свима", рекао је Чубриловић.

Он је навео да ће се на дневном реду сједнице Народне скупштине Српске 6. фебруара наћи и интерпелације опозиције, без обзира што представници опозиционих странака нису подржали тај дневни ред.

"Ми смо поштовали процедуре. Према Пословнику смо обавезни да их ставимо на дневни ред првог засједања за које се створе услови. С обзиром на то да није дошао никакав одговор Владе Српске, ми смо то ставили на јавну расправу на којој могу да се добију одређени одговори", рекао је Чубриловић.

Он каже да нема сазнања да ће се нешто неуобичајено дешавати када је ријеч о понашању опозиције у Народној скупштини Српске и да ће доћи до покушаја опструкције.

"Очекујем да сви посланици испоштују своју професионалну обавезу и да учествују у раду парламента", рекао је Чубриловић.

Говорећи о сарадњи са другим парламентима, Чубриловић је истакао да Народна скупштина Републике Српске са парламентима Русије и Србије има више него пријатељски однос.

Он је подсјетио да је делегација Народне скупштине била је гост у парламентима неколико покрајина у Аустрији, Италији, Мађарској, оцијенивши да је добро да се за Републику Српску чује и на тај начин.

"Руководства тих скупштина нам дају највиши протоколарни статус који се не разликује од државног", рекао је Чубриловић.

Говорећи о раду парламента, Чубриловић је истакао да су и поједине невладине организације похвалиле јавност рада скупштине, те оцијенио да је транспарентност рада знатно допринијела да грађани имају повјерење у ту институцију.

Он је истакао да је Народна скупштина Српске на вријеме усвојила буџет и економску политику за разлику од других парламената у БиХ.

"У Нову годину смо ушли једини са усвојеним буџетом и економском политиком, упркос најавама да ће изостати ова или она обавеза према корисницима буџета", рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће буџет остати стабилан, као што то и Влада Српске најављује, те да ће се обавезе према буџетским корисницима извршавати на вријеме.

Говорећи о процедурама које је Тужилаштво БиХ покренуло против чланова Комисије за референдум, Чубриловић је истакао значај заједничког става свих представника Републике Српске о томе.

"Ти људи су одлучно и компетенто радили на спровођењу референдума и била би трагедија да су због тога имали неке посљедице", рекао је Чубриловић.

Коментаришући позив посланика НДП-а Здравка Крсмановића представницима међународне заједнице да додатно санкционишу пресједника Републике Српске, Чубриловић је рекао да је за њега неозбиљно да је један посланик призива санкције предсједнику Републике.

Он истиче да руководство Народне скупштине Републике Српске није начинило ниједан пропуст што се тиче присуства чланова Удружења "Србска част" у просторијама парламента Српске, оцијенивши да је ријеч о беспотребној политизацији.

Чубриловић подсјећа да су чланови "Србске части" били гости на једном догађају, који је одржан 10. децембра у просторијама Народне скупштине Српске и да није било основа да им буде забрањен улазак у просторије парламента.

"Једна организација која има право да користи просторије Народне скупштине, на основу уредно поднесеног захтјева, добила је одобрење и користила малу салу три сата. Гости те организације су били чланови жСрбске частиж", рекао је Чубриловић.

Он каже да то није била оружана јединица, нити војска, нити су то била униформисана лица.

"Људи су били обучени спортски у мајице и фармерке. Били су у просторијама Народне скупштине и ниједан инцидент није направљен", рекао је Чубриловић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана