Čubrilović: Važno obilježavati značajne datume da se zlo ne ponovi

Srna
Čubrilović: Važno obilježavati značajne datume da se zlo ne ponovi

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas Srni da istorijske datume, kao što je 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom sistemu logora smrti Jasenovac, srpski narod treba obilježavati da mu se ne bi ponavljale slične situacije.

"To je bio jedini logor kojeg u Drugom svjetskom ratu nisu osnovali Nijemci na ovom prostoru i jedini logor kojeg su zaobilazile sve oslobodilačke snage do samog kraja rata", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da je Jasenovac bio jedini logor koji je bio osnovan i za djecu, gdje je više od 20.000 djece mlađe od 14 godina završilo svoje mlade živote.

"Mi Srbi moramo, uprkos svim problemima, to da obilježavamo, da pamtimo i podsjećamo generacije na takve zločine da nam se više nikada to ne bi ponovilo", dodao je Čubrilović.

Vlade Republike Srpske i Srbije organizuju danas u Spomen-području Donja Gradina centralnu manifestaciju obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom sistemu logora smrti Jasenovac.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Sistem koncentracionih logora sa središtem u Jasenovcu, osnovan 21. avgusta 1941. godine, smatra se mjestom najmonstruoznijeg ubistva više stotina hiljada ljudi, među kojima i 19.544 djece mlađe od četrnaest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana