Чубриловић: Уставни суд БиХ своју одлуку о Дану РС треба да стави ван снаге и смири тензије

Агенције
Чубриловић: Уставни суд БиХ своју одлуку о Дану РС треба да стави ван снаге и смири тензије

Бањалука - Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је данас да, вјерујући у начело владавине права, очекује да Уставни суд БиХ на сједници, која је најављена за 17. септембар, уважи аргументе изнесене у захтјеву за преиспитивање одлуке о Дану РС, који је поднио парламент Српске.

"Стављањем ван снаге одлуке којом оспорава Дан РС, Уставни суд БиХ показао би да је одговоран орган, спреман за налажење рјешења и смиривање политичких тензија, које је управо сам проузроковао доношењем политичке одлуке, којом је оспорио норму које нема у Закону о празницима Републике Српске", истакао је Чубриловић.

Он је додао да је обавеза Народне скупштине да спроведе своју одлуку о одржавању референдума о 9. јануару као Дану РС, која је донесена једногласно, у складу са Уставом и Законом о референдуму и грађанској иницијативи, саопштено је из Народне скупштине РС.

"Наглашавам да референдум о Дану Републике ни на који начин не дерогира одлуку Уставног суда БиХ. Народна скупштина Републике Српске посвећена је поштивању Устава и закона и свих легалних и легитимних органа и институција. Референдум, који се односи на празник Републике Српске, ни на који начин не угрожава уставноправни оквир БиХ, нити њен интегритет и суверенитет", рекао је Чубриловић.

Појаснио је да амбасаодри PIC-а, као аргумент за своју тезу да је "Народна скупштина Српске више пута оспоравала надлежност државних правосудних институција", наводе ријечи из образложења одлуке о референдуму, иако оно нема никакву правну снагу.

"Једина важна одлука објављена је у жСлужбеном гласнику Републике Српскеж јер образложење предлагача закона или одлуке не може да производи било какво правно дејство", прецизирао је предсједник Народне скупштине.

Истакао је да је упућивањем апелације Уставном суду БиХ Народна скупштина РС показала да поштује овај орган и да користи сва легална средства за доказивање правне ваљаности својих аката.

"Још једном подсјећам да је референдум један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања и провјере политичке воље грађана, без националне припадности и дискриминације", каже Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана