Čubrilović: U Sarajevu nijedno dijete ne uči srpski jezik

Srna
Čubrilović: U Sarajevu nijedno dijete ne uči srpski jezik

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da u Sarajevu danas nijedno dijete u osnovnim i srednjim školama ne uči srpski jezik, a u svim osnovnim školama u FBiH uči ga svega 49, izuzimajući Drvar i Glamoč.

Čubrilović je izrazio nadu da će svi srpski poslanici u ponedjeljak, 27. juna, kada se Informacija o izučavanju nacionalne grupe predmeta i jezika u osnovnim i srednjim školama Srpske i FBiH nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH, učiniti sve da bi se srpski jezik i ćirilica vratili u obrazovni sistem FBiH i ustave pojedinih kantona.


"Izražavamo ogorčenje podacima iznesenim u Informaciju o izučavanju nacionalne grupe predmeta i jezika u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske i FBiH, koju je Ministarstvo civilnih poslova uputilo na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH", naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi.

On je podsjetio da, prema tim podacima, u svim osnovnim školama u FBiH svega 49-oro djece uči srpski jezik, izuzimajući Drvar i Glamoč gdje ukupno 463 djeteta uče srpskih jezik i naglasio da u istoj Informaciji piše da u Republici Srpskoj 2.141 dijete bošnjačke nacionalnosti uči svoj maternji jezik.

Predsjednik Narodne skupštine rekao je da, pored toga, nijedna osnovna škola u FBiH nema nacionalnu grupu predmeta, dok u Srpskoj u 20 osnovnih škola postoji nacionalna grupa predmeta, a čak u šest osnovnih škola u Republici Srpskoj nastava se izvodi po ukrajinskom planu i programu.

Na osnovu informacije Savjeta ministara BiH, jasno je koji narod i koji jezik u BiH je diskriminisan i protjeran i ko ima pravo da uopšte o tome govori, naveo je Čubrilović.

Čubrilović je naveo da je pitanje naziva i upotrebe jezika u Srpskoj riješeno u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim pozitivnim propisima, o čemu je i Ustavni sud BiH nedavno donio odluku kojom je odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 7. stav 1 Ustava Republike Srpske i potvrdio da je ustavan dio koji glasi "jezik bošnjačkog naroda".

"Poslije odluke Ustavnog suda BiH još više začuđuje izjava lidera bošnjačkog naroda da im se pravnim sredstvima u Republici Srpskoj onemogućava pravo na upotrebu jezika. Ovakvo manipulisanje emocijama, izvrtanje lingvističkih i pravnih činjenica, predstavlja najgrublju zloupotrebu djece u političke svrhe uoči predstojećih lokalnih izbora", naglasio je Čubrilović.

On je u pisanoj izjavi naveo da, tako, umjesto da se bave realnim obećanjima u lokalnim zajednicama kada je u pitanju podizanje kvaliteta života svih stanovnika, bošnjački političari netačnim i tendencioznim izjavama ponovo manipulišu osjećanjima naroda zarad ubiranja jeftinih političkih poena, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

"Očigledno je da dok bošnjački političari u Republici Srpskoj, neosnovano, bez valjanih lingvističkih i pravnih argumenata, problematizuju imenovanje i upotrebu jezika, prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice u FBiH nisu omogućena čak dvadeset godina od Dejtonskom mirovnog sporazuma. Zbog svega toga institucije Republike Srpske i grupa eksperata iz oblasti jezika i prava preduzeće sve potrebne korake da se zaštiti pravo konstitutivnog srpskog naroda na teritoriji Federacije BiH, kada je u pitanju upotreba jezika i pisma", naglasio je Čubrilović.

On je rekao da je gotovo nepotrebno pominjati i druge vidove diskriminacije srpskih povratnika u FBiH, kao što je pravno onemogućavanje korištenja ćirilice, uništavanje grobalja i spomeničkih kompleksa, nepoponjenost državnih i javnih institucija u FBiH srpskim kadrovima, nepostojanje konstitutivnosti srpskog naroda u pojedinim kantonima čime se pred licem domaće javnosti i međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, provodi klasičan aparthejd nad Srbima u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana