Čubrilović: Sve institucije funkcionišu i sprovode izbornu volju građana

Srna
Čubrilović: Sve institucije funkcionišu i sprovode izbornu volju građana

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da su sve institucije Srpske stabilne i da nesmetano funkcionišu i sprovode volju građana iskazanu na demokratskim izborima.T

okom sastanka sa novoimenovanim šefom Misije OEBS-a u BiH Brusom Bertonom i šefom banjalučke kancelarije te organizacije Dmitrijem Jordanidijem, Čubrilović je ocijenio da je vladajuća koalicija u Srpskoj dodatno ojačana, što se, kako je naveo, ne bi moglo reći za nivo zajedničkih organa u BiH.


"U njima više ne postoji jasna pozicija, a manjinski Savjet ministara BiH teško funkcioniše u okolnostima kada nema podršku u Parlamentarnoj skupštini", rekao je Čubrilović.

Govoreći o održavanju prethodne sjednice Narodne skupštine Srpske, Čubrilović je rekao da je sve urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i da demokratski izabrana skupštinska većina nije dozvolila manjini da blokira rad najvišeg zakonodavnog organa vlasti Srpske.

On je naglasio da je Narodna skupština najfunkcionalniji parlament u BiH i da je neophodno kontinuirano raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za investiranje, razvoj privrede i jačanje realnog sektora.

Čubrilović je istakao je da je neophodno da politički subjekti aktivno učestvuju u donošenju reformskih zakona na koje su se obavezali svi parlamenti, prihvatajući agendu na putu evropskih integracija, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

On je naglasio da je, prije zvaničnog započinjanja predizbornih radnji, potrebno usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koji, u sadašnjem obliku, omogućava političku korupciju i trgovanje poslaničkim mandatima.

Čubrilović je rekao da je potrebno definisati da kompenzacioni mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu, koji "nema ni podršku građana, niti ima pravo da trguje mandatom koji je pripao političkoj stranci".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana