Čubrilović: Stranke iz Srpske da prihvate zajedničku listu u FBiH

Srna
Čubrilović: Stranke iz Srpske da prihvate zajedničku listu u FBiH

Sarajevo - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je sve stranke koje imaju sjedište u Srpskoj da prihvate zajedničku srpsku listu za predstojeće izbore u Federaciji BiH /FBiH/.

“Što se tiče zajedničke liste u FBiH stranaka koje imaju sjedište u Republici Srpskoj, mislio sam da je stvar gotova. Ima problema, jedni na druge svaljuju da nisu pozvani, da nisu donijeli odluku i tako dalje. DNS je čvrsto stao da zajednička lista treba da bude. Nedopustivo je da Srbi nisu zastupljeni u FBiH, da se ispuni obaveza prema Ustavu i zakonima, da se konačno popune sva mjesta koja pripadaju jednom narodu u BiH”, rekao je Čubrilović, koji je i zamjenik predsjednika DNS-a.

On je za TVN1 naveo da bi se tako mogle popuniti sve liste koje pripadaju Srbima u FBiH, ali ta obaveza već nekoliko izbornih ciklusa ne može da se ispuni.

“Pozivam sve stranke koje imaju sjedište u Republici Srpskoj da daju pristanak za zajedničku listu”, poručio je Čubrilović.

Odgovarajući na pitanje da li 56.000 Srba, koliko se procjenjuje da živi u FBiH, može da obezbijedi tri direktna mandata, Čubrilović je rekao da ima preračun i da je važno da bude ostvaren što bolji rezultat, te da Srbi steknu pravo da imaju predstavnike.

Prema njegovim riječima, važno je jedinstvo, pogotovo što se zna koliko je posljednji popis priznat, a koliko ne, te koliko je validan.

“Bitno je da damo doprinos na izborima”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da Srbi u FBiH teško rješavaju životna pitanja, pogotovo imovine i resursa.

“U Kantonu 10 Srbi imaju ogromnu imovinu koju ne mogu koristiti. Drvar, Grahovo, tamo gdje imaju potrebu, gdje bi mogli da se ostvare kao građani - to im je onemogućeno”, rekao je Čubrilović.

Govoreći o protestima zbog cijene goriva, on je naveo da građani imaju pravo da izražavaju nezadovoljstvo, ali da ti protesti moraju biti organizovani u skladu sa zakonom.

“Zalažem se da protest bude zakonit, što se za ovo ne može reći. Cijena goriva ne zavisi od toga kako se postave državne strukture, nego od cijene na berzi. Barel nafte je rastao, trgovci naftom i derivatima štite svoj kapital kroz ovu maloprodajnu cijenu. Svako traži svoje interese i štiti svoja prava”, naglasio je Čubrilović.

Čubrilović smatra da protesti nisu način da se nešto rješava, već pregovori.

On je dodao da DNS očekuje veliku podršku građana Srpske na izborima, ističući da je ova stranka dala punu podršku kandidatima za predsjednika Republike Srpske Željki Cvijanović i za srpskog člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Mislimo da će Cvijanovićeva i Dodik da pobijede. DNS očekuje svoj najbolji rezultat od osnivanja - najmanje 12 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i dva na nivou BiH”, rekao je Čubrilović.

Komentarišući rad Anketnog odbora u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, on je ocijenio da se suvišno ušlo u politizaciju tog slučaja.

“Previše je politike, treba institucijama prepustiti da rade posao. Treba ljudima omogućiti da rade bez pritisaka”, rekao je Čubrilović i dodao da Tužilaštvo treba da se oglasi i da konačnu ocjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana