Чубриловић: Странке из Српске да прихвате заједничку листу у ФБиХ

Срна
Чубриловић: Странке из Српске да прихвате заједничку листу у ФБиХ

Сарајево - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је све странке које имају сједиште у Српској да прихвате заједничку српску листу за предстојеће изборе у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

“Што се тиче заједничке листе у ФБиХ странака које имају сједиште у Републици Српској, мислио сам да је ствар готова. Има проблема, једни на друге сваљују да нису позвани, да нису донијели одлуку и тако даље. ДНС је чврсто стао да заједничка листа треба да буде. Недопустиво је да Срби нису заступљени у ФБиХ, да се испуни обавеза према Уставу и законима, да се коначно попуне сва мјеста која припадају једном народу у БиХ”, рекао је Чубриловић, који је и замјеник предсједника ДНС-а.

Он је за ТВН1 навео да би се тако могле попунити све листе које припадају Србима у ФБиХ, али та обавеза већ неколико изборних циклуса не може да се испуни.

“Позивам све странке које имају сједиште у Републици Српској да дају пристанак за заједничку листу”, поручио је Чубриловић.

Одговарајући на питање да ли 56.000 Срба, колико се процјењује да живи у ФБиХ, може да обезбиједи три директна мандата, Чубриловић је рекао да има прерачун и да је важно да буде остварен што бољи резултат, те да Срби стекну право да имају представнике.

Према његовим ријечима, важно је јединство, поготово што се зна колико је посљедњи попис признат, а колико не, те колико је валидан.

“Битно је да дамо допринос на изборима”, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да Срби у ФБиХ тешко рјешавају животна питања, поготово имовине и ресурса.

“У Кантону 10 Срби имају огромну имовину коју не могу користити. Дрвар, Грахово, тамо гдје имају потребу, гдје би могли да се остваре као грађани - то им је онемогућено”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о протестима због цијене горива, он је навео да грађани имају право да изражавају незадовољство, али да ти протести морају бити организовани у складу са законом.

“Залажем се да протест буде законит, што се за ово не може рећи. Цијена горива не зависи од тога како се поставе државне структуре, него од цијене на берзи. Барел нафте је растао, трговци нафтом и дериватима штите свој капитал кроз ову малопродајну цијену. Свако тражи своје интересе и штити своја права”, нагласио је Чубриловић.

Чубриловић сматра да протести нису начин да се нешто рјешава, већ преговори.

Он је додао да ДНС очекује велику подршку грађана Српске на изборима, истичући да је ова странка дала пуну подршку кандидатима за предсједника Републике Српске Жељки Цвијановић и за српског члана Предсједништва БиХ Милораду Додику.

“Мислимо да ће Цвијановићева и Додик да побиједе. ДНС очекује свој најбољи резултат од оснивања - најмање 12 посланика у Народној скупштини Републике Српске и два на нивоу БиХ”, рекао је Чубриловић.

Коментаришући рад Анкетног одбора у вези са страдањем Давида Драгичевића, он је оцијенио да се сувишно ушло у политизацију тог случаја.

“Превише је политике, треба институцијама препустити да раде посао. Треба људима омогућити да раде без притисака”, рекао је Чубриловић и додао да Тужилаштво треба да се огласи и да коначну оцјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана