Чубриловић: Српска трајна правна и политичка заједница

Срна
Чубриловић: Српска трајна правна и политичка заједница

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да је Српска створена вољом њених народа и грађана, те да је трајна правна и политичка заједница.

Чубриловић је подсјетио да је 24. октобра 1991. године у Сарајеву основана и проглашена Скупштина српског народа у БиХ.


"Свечаностима које смо организовали данас, почињемо обиљежавање 25 година од када је почео процес конституисања Републике Српске, с циљем очувања националног и духовног идентитета, те језика, писма и обичаја српског народа у БиХ", рекао је Чубриловић у поздравном говору у холу Народне скупштине Републике Српске, поводом обиљежавања 25 година рада ове институције.

Он је нагласио да је, након доношења Устава, Народна скупштина Републике Српске потврдила функционисање као највиши законодавни орган.

"Република Српска је потврђена међународним уговорима као државотворна јединица у оквиру БиХ. Српска 25 године успијева да одоли различитим притисцима, одузимању надлежности, наметању закона и смјењивању функционера", додао је Чубриловић.

Он је захвалио свима који су дошли на свечаност обилежавања 25 година рада и постојања Народне скупштине Републике Српске.

Након поздравног говора, заслужним појединцима, организацијама и институцијама Чубриловић је уручио повеље и захвалнице.

Повеље и захвалнице, због нарочитих заслуга за учешће и допринос у раду Народне скупштине, уручене су првом предсједнику Српске Радовану Караџићу и потпредсједницима Српске Биљани Плавшић и постхумно Николи Кољевићу, досадашњим предсједницима и потредсједницима скупштине и постухмно посланицима који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Чубриловић је повеље и захвалнице уручио и Уставном суду Републике Српске, Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске", Борачкој организација Републике Српске и ОЕБС-у.

Након позрдавног говора и уручења захвалница и повеља у Народној скупштни отворена је изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске".

Поводом јубилеја Народне скупштине, у концертној сали Банског двора у 19.00 часова биће одржан концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније, као поклон предсједника Републике.

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана