Чубриловић: Српска предњачи, али је коче кашњења формирања осталих власти у БиХ

Срна
Чубриловић: Српска предњачи, али је коче кашњења формирања осталих власти у БиХ

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас Срни да Српска предњачи у функционисању институција, али да није добро што још није комплетирана власт на свим нивоима у БиХ због чега се осјети недостатак рада осталих структура у БиХ.

"Много је заједничких институција које треба што прије да профункционишу. Надам се да ће то бити окончано до краја марта", рекао је Чубриловић, додајући да охрабрује што се посљедњих дана након састанака лидера политичких партија могло чути да би власт на нивоу БиХ ускоро могла да буде формирана.

Он очекује да би Савјет министара и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ могли да буду формирани до половине или у посљедњој декади марта и тако комплетиран постизборни процес.

Коментаришући чињеницу да је Српска прва у БиХ испунила обавезе према ЕУ проистекле из Упитника Европске комисије, Чубриловић је рекао да је Република Српска реализовала све међународне обавезе које је прихватила уговорима и на основу договора.

"Српска већ дуже примјењује европску праксу и правну тековину у свом законодавству. Сваки наш обрађени закон има клаузулу која се односи на то да ли је усаглашен, односно у којој мјери. Добро је да механизам координације профункционише на прави начин и да испуњавамо међународне обавезе", истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, добро би било и да сви у БиХ избјегавају теме о којима немају заједничке ставове, већ да се фокусирају на питања за која имају заједничка рјешења.

Осврнувши се на рад Народне скупштине током три мјесеца, од када је конституисана, Чубриловић је истакао да је она једини парламент у БиХ који ради од општих избора и који је конституисан у законском року.

"Ускоро ћемо заказати трећу редовну сједницу, имали смо посебне сједнице и двије редовне, од којих једну треба да приведемо крају. Све што је предвиђено законом овај парламент је урадио и очекујем да наставимо успјешно током цијелог мандата. С обзиром на стабилност скупштинске већине то неће бити упитно", нагласио је Чубриловић.

Он је додао да је припремљен програм рада Народне скупштине за ову годину и предложено више од 90 закона и више од 50 тематских цјелина.

"У петак /22. фебруара/ ћемо имати сједницу Колегијума и договорити термин почетка треће редовне сједнице. Оно што је пристигло као приједлог програма рада показује да нас очекује много посла и да ће он бити динамичан. Због тога је добро што смо почели да радимо на вријеме како бисмо завршили предвиђене послове у овој години", рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана