Čubrilović: Srpska pokazala institucionalnu stabilnost

Srna
Čubrilović: Srpska pokazala institucionalnu stabilnost

Banjaluka - Republika Srpska je pokazala institucionalnu stabilnost konstituisanjem Narodne skupštine i to je prva uradila u BiH, sa stabilnom skupštinskom većinom, izjavio je večeras predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović.

On je istakao da skupštinska većina ima 42 poslanika i da je to siguran broj poslanika koji ima aktuelna pozicija, dodajući da će sigurno taj broj biti veći.

Čubrilović je najavio da će u ponedjeljak, 1. decembra, biti održana sjednica kolegijuma da bi se dogovorio datum sjednice Narodne skupštine s ciljem daljeg konstituisanja sistema vlasti, navodeći da je na redu izbor potpredsjednika republičkog parlamenta i delegata za Vijeće naroda Srpske i Dom naroda BiH.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/ rekao da na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine nisu izabrani potpredsjednici jer nije bilo političkog dogovora za njihov izbor.

Čubrilović je izrazio očekivanje da će do 20. decembra biti izabrana i nova Vlada Republike Srpske, te poručio da to treba da se desi što prije zbog opšte situacije u Srpskoj i BiH.

Govoreći o sutrašnjem sastanku sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom u vezi konsultacija o imenovanju mandatara za sastav Vlade, Čubrilović je rekao da delegacija njegove stranke - DNS-a najprije očekuje da čuje Dodikov stav o pitanju mandatara, naglašavajući da će mandatar biti iz SNSD-a.

On je dodao da još nije bilo pomenuto nijedno ime u podjeli ministarstava, a da će broj ministarstava koji će pripasti strankama zavisiti od toga ko će sve biti u skupštinskoj većini.

Za učešće koalicije "Domovina" u vladajućoj većini, Čubrilović je rekao da je prihvatljivo ako ta koalicija prihvati program i plan rada Narodne skupštine Srpske i svoj program usaglasi sa programima stranaka skupštinske većine.

Čubrilović smatra da će teško biti do kraja godine usvojiti budžet i ekonomsku politiku Srpske za narednu godinu, dok je za usvajanje novog zakona o radu rekao da o tome socijalni partneri još imaju oprečne stavove.

Govoreći o instituciji Narodne skupštine, Čubrilović je naglasio da je ona veoma bitna za postojanje Srpske i za učvršćivanje mjesta Republike Srpske u BiH kako je to određeno Dejtonskom mirovnim sporazumom.

Prema njegovim riječima, za donošenje kvalitetnih rješenja potreban je visok stepen saradnje, a dobro je da se kroz političko sučeljavanje dođe do zakonskih rješenja koji će biti provodivi i kvalitetni za građane.

Čubrilović smatra da na nivou BiH u konstituisanju vlasti trebaju učestvovati partije pozicije iz Republike Srpske, navodeći da se konstituisanje vlasti na nivou BiH "zakomplikovalo".

On smatra da se opasnosti za Republiku Srpske nalaze i u programima "partija sa druge strane", navodeći kao primjer opasnosti prenos nadležnosti, i dodao da je svaka politička partija iz Srpske protiv prenosa nadležnosti na nivo BiH.

Čubrilović je istakao da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da takav stav imaju sve stranke iz Republike Srpske.

O pitanju ulaska BiH u NATO, Čubrilović je rekao da u tim procesima Republika Srpska treba da prati Srbiju i da se o tome građani trebaju izjasniti na referendumu, ističući da Srpska i BiH trebaju ići evropskim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana