Чубриловић: Српска показала институционалну стабилност

Срна
Чубриловић: Српска показала институционалну стабилност

Бањалука - Република Српска је показала институционалну стабилност конституисањем Народне скупштине и то је прва урадила у БиХ, са стабилном скупштинском већином, изјавио је вечерас предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић.

Он је истакао да скупштинска већина има 42 посланика и да је то сигуран број посланика који има актуелна позиција, додајући да ће сигурно тај број бити већи.

Чубриловић је најавио да ће у понедјељак, 1. децембра, бити одржана сједница колегијума да би се договорио датум сједнице Народне скупштине с циљем даљег конституисања система власти, наводећи да је на реду избор потпредсједника републичког парламента и делегата за Вијеће народа Српске и Дом народа БиХ.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ рекао да на конститутивној сједници Народне скупштине нису изабрани потпредсједници јер није било политичког договора за њихов избор.

Чубриловић је изразио очекивање да ће до 20. децембра бити изабрана и нова Влада Републике Српске, те поручио да то треба да се деси што прије због опште ситуације у Српској и БиХ.

Говорећи о сутрашњем састанку са предсједником Републике Милорадом Додиком у вези консултација о именовању мандатара за састав Владе, Чубриловић је рекао да делегација његове странке - ДНС-а најприје очекује да чује Додиков став о питању мандатара, наглашавајући да ће мандатар бити из СНСД-а.

Он је додао да још није било поменуто ниједно име у подјели министарстава, а да ће број министарстава који ће припасти странкама зависити од тога ко ће све бити у скупштинској већини.

За учешће коалиције "Домовина" у владајућој већини, Чубриловић је рекао да је прихватљиво ако та коалиција прихвати програм и план рада Народне скупштине Српске и свој програм усагласи са програмима странака скупштинске већине.

Чубриловић сматра да ће тешко бити до краја године усвојити буџет и економску политику Српске за наредну годину, док је за усвајање новог закона о раду рекао да о томе социјални партнери још имају опречне ставове.

Говорећи о институцији Народне скупштине, Чубриловић је нагласио да је она веома битна за постојање Српске и за учвршћивање мјеста Републике Српске у БиХ како је то одређено Дејтонском мировним споразумом.

Према његовим ријечима, за доношење квалитетних рјешења потребан је висок степен сарадње, а добро је да се кроз политичко сучељавање дође до законских рјешења који ће бити проводиви и квалитетни за грађане.

Чубриловић сматра да на нивоу БиХ у конституисању власти требају учествовати партије позиције из Републике Српске, наводећи да се конституисање власти на нивоу БиХ "закомпликовало".

Он сматра да се опасности за Републику Српске налазе и у програмима "партија са друге стране", наводећи као примјер опасности пренос надлежности, и додао да је свака политичка партија из Српске против преноса надлежности на ниво БиХ.

Чубриловић је истакао да је вријеме да ОХР оде из БиХ и да такав став имају све странке из Републике Српске.

О питању уласка БиХ у НАТО, Чубриловић је рекао да у тим процесима Република Српска треба да прати Србију и да се о томе грађани требају изјаснити на референдуму, истичући да Српска и БиХ требају ићи европским путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана