Čubrilović: Srpska neće priznati netačne podatke popisa u BiH

Srna
Čubrilović: Srpska neće priznati netačne podatke popisa u BiH

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da Srpske neće priznati netačne podatke popisa stanovništva u BiH i da će insistirati na striktnom poštovanju Zakona o popisu i metodologiji koja definiše rezidentne stanovnike.

On je rekao da su tačni podaci popisa važni da bi i Republika Srpska i BiH mogle da planiraju razvoj, ekonomski program, obrazovanje i ostale segmente razvoja cjelokupne zajednice, posebno na putu približavanja EU, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je istakao i da je nedopustivo preglasavanje srpskih poslanika u parlamentu BiH koji su iznijeli jedinstven stav po ovom pitanju, dodajući da preglasavanje ne vodi dugoročnoj održivosti BiH kao države dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Jedan narod i jedan entitet rekli su stav o nedopustivoj i neprofesionalnoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH i u najmanju ruku nerazumno je taj stav odbacivati preglasavanjem. Kome su potrebni netačni podaci popisa i šta oni sa stanovišta i statistike i ekonomije uopšte mogu dobro da donesu", upitao je predsjednik Narodne skupštine.

On je naveo da Republika Srpska očekuje da rezultati popisa budu objavljeni do roka, 1. jula, ali ne namješteni, nego tačni rezultati, onako kako nalaže struka i nauka.

"Ne možemo dozvoliti da struku i brojeve pobijedi politički interes koji lažiranjem podataka o broju stanovnika BiH želi da obezbijedi politički ekskluzivitet jednog naroda u BiH nad druga dva", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine podsjetio je i na izvještaj Upravnog odbora Međunarodne posmatračke misije koja je pratila popis i upozorila da postoji mogućnost prevelikog upisa broja stanovnika kao rezidentnih i u slučajevima kada oni godinama žive u inostranstvu.

Čubrilović je istakao da se upravo to i dogodilo, posebno u Prijedoru i Zvorniku, što dokazuje disproporcija između broja navodnih stanovnika tih opština i broja djece upisane u škole.

"U ime Narodne skupštine Republike Srpske nadam se da će jednostrana odluka direktora Agencije za statistiku BiH biti povučena i da će dogovor o objavljivanju rezultata popisa, uz poštovanje zakona i standarda, biti postignut u interesu i na korist svih u Republici Srpskoj i BiH", naveo je Čubrilović./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana