Чубриловић: Српска је гарант опстанка Срба у БиХ

Срна
Чубриловић: Српска је гарант опстанка Срба у БиХ

Штутгарт - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је вечерас у Штутгарту да је Република Српска гарант културног, просвјетног, националног и сваког другог опстанка Срба у оквиру међународно признате БиХ.

"Више од четврт вијека са поносом обиљежавамо постојање, развој и напредак Републике Српске који смо изборили како бисмо остали да живимо своји на своме", истакао је Чубриловић у обраћању на свечаној прослави Дана Републике Српске, у организацији Представништва Српске у Штутгарту.

Чубриловић је напоменуо да прослава Дана Републике потврђује вољу и одлучност представника демократски изабране власти, невладиних удружења и грађана Републике Српске да се 9. јануар обиљежава на достојанствен начин, прихваћен од већине грађана који живе у Републици Српској, као и од наших грађана који привремено бораве у дијаспори.

Указујући на најзначајније историјске чињенице везане за Републику Српску, Чубриловић је подсјетио да су 24. октобра 1991. године у Сарајеву посланици тадашње Скупштине Социјалистичке Републике БиХ изабрани на првим непосредним парламентарним изборима у БиХ, одлучили да оснују Скупштину српског народа у БиХ.

Он је навео да је Скупштина српског народа у БиХ, полазећи од универзалног права на самоорганизовање, а што је утврђено и међународним документима, донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ.

"Споразумима који су постигнути у Женеви и Њујорку, у септембру 1995. године, утврђено је да се БиХ састоји од два дијела, односно два ентитета државотворног карактера, Републике Српске и Федерације БиХ", истакао је Чубриловић.

Предсједник парламента Српске је напоменуо да је Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, односно Дејтонским споразумом, потврђен положај Републике Српске у оквиру БиХ.

"Према домаћим и међународним актима, Република Српска је носилац унутрашњег, а дијелом и међународног суверенитета. Ентитети су само потврђени Уставом БиХ, а они су настали раније и имали су одређени међународни субјективитет", истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је Уставом БиХ потврђено постојање Републике Српске и Федерације БиХ као и њихов државноправни статус, истичући да Републици Српској припадају све државне надлежности осим оних које су Уставом БиХ искључиво додијељене заједничким органима и институцијама.

"Дејтонски мировни споразум, чији је саставни дио и Устав БиХ Херцеговине, гарантује постојања Републике Српске, али и државе БиХ", поручио је Чубриловић.

Он је рекао да постојећи Устав пружа довољно могућности да БиХ буде функционална државна заједница, истичући да су уставне промјене могуће само као резултат политичке воље представника два ентитета и три конститутивна народа.

"Уложићемо додатне напоре да се донесу реформски закони и други прописи који имају за циљ унапређење укупног економског и социјалног стања и односа у Републици Српској", истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је Народна скупштина, која доноси реформске законе и друге акте, један од главних стубова Републике Српске, истичући да је она тековина демократије, права и слободе грађана да непосредно одлучују о најзначајнијим питањима која су везана за њихов живот.

Према његовим ријечима, конститутивни народи – Срби, Бошњаци, Хрвати и остали грађани у Републици Српској имају гарантована и заштићена људска права и слободе, у складу са међународним стандардима.

"Република Српска више од четврт вијека обиљежава Дан Републике и то ће и убудуће чинити са поносом, на достојанствен и примјеран начин. Наравно, ми не оспоравамо право другим народима да славе и обиљежавају своје празнике, али нећемо пристати да други одлучују о датумима које ми треба да славимо", истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је 9. јануара 1992. године проглашена Република Српска, прије почетка грађанског рата на подручју бивше југословенске Републике БиХ, истичући да је то историјска чињеница.

Чубриловић је закључио да без привредно развијене, политички јаке и безбједносно стабилне Републике Српске, нема ни стабилне заједничке државе БиХ.

У Штутгарту се данас, у организацији Представништва Републике Српске, свечано обиљежава Дан Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана