Čubrilović: Srpska je demokratska i snažna zajednica

Srna
Čubrilović: Srpska je demokratska i snažna zajednica

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je građanima Dan Republike Srpske uz poruku da je Srpska danas, 27 godina od osnivanja, savremena, demokratska i snažna zajednica u kojoj se poštuju najviša načela vladavine zakona i prava svih naroda.

Čubrilović je istakao da je 9. januar - dan stvaranja Republike Srpske prilika da se oda priznanje svima koji su u teškim istorijskim okolnostima odlučno i hrabro postavili najvažniji temelj opstanka srpskog naroda i odbrane njegovih interesa u BiH.

On je podsjetio da su 9. januara 1992. godine poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo i istakao da je ta odluka bila hrabra, vizionarska i državnička, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, posebno priznanje i zahvalnost odao svim poginulim borcima i ratnim vojnim invalidima koji su dali najviše što su imali za Republiku.

“Naši hrabri i ponosni borci su odlučno stali u odbranu Republike i srpskog naroda. Nažalost, mnogi od njih dali su živote u toj borbi, mnogi su izgubili dijelove tijela, ali ono za šta su se borili danas je tu - Republika Srpska i sloboda našeg naroda. Njima dugujemo vječnu slavu i zahvalnost”, istakao je Čubrilović.

On je poručio da je Srpska i danas, 27 godina od osnivanja, suočena sa brojnim izazovima, političkim, ekonomskim i socijalnim, a da ukupnu situaciju otežavaju složeni politički odnosi u BiH i nemogućnost postizanja dogovora i kompromisa o ključnim pitanjima.

“Uprkos svim problemima moramo nastaviti sa jačanjem ustavne pozicije, institucionalnog i zakonskog okvira. Srpska mora biti najvažniji politički cilj svih nas. Republika mora biti iznad svakog pojedinca. Jedinstveno, odlučno i hrabro moramo očuvati i ojačati Republiku Srpsku i graditi bolje uslove za život svih naših građana”, naglasio je Čubrilović.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana