Чубриловић: Српска је демократска и снажна заједница

Срна
Чубриловић: Српска је демократска и снажна заједница

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је грађанима Дан Републике Српске уз поруку да је Српска данас, 27 година од оснивања, савремена, демократска и снажна заједница у којој се поштују највиша начела владавине закона и права свих народа.

Чубриловић је истакао да је 9. јануар - дан стварања Републике Српске прилика да се ода признање свима који су у тешким историјским околностима одлучно и храбро поставили најважнији темељ опстанка српског народа и одбране његових интереса у БиХ.

Он је подсјетио да су 9. јануара 1992. године посланици Скупштине српског народа у БиХ прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право и истакао да је та одлука била храбра, визионарска и државничка, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Чубриловић је поводом обиљежавања Дана Републике Српске, посебно признање и захвалност одао свим погинулим борцима и ратним војним инвалидима који су дали највише што су имали за Републику.

“Наши храбри и поносни борци су одлучно стали у одбрану Републике и српског народа. Нажалост, многи од њих дали су животе у тој борби, многи су изгубили дијелове тијела, али оно за шта су се борили данас је ту - Република Српска и слобода нашег народа. Њима дугујемо вјечну славу и захвалност”, истакао је Чубриловић.

Он је поручио да је Српска и данас, 27 година од оснивања, суочена са бројним изазовима, политичким, економским и социјалним, а да укупну ситуацију отежавају сложени политички односи у БиХ и немогућност постизања договора и компромиса о кључним питањима.

“Упркос свим проблемима морамо наставити са јачањем уставне позиције, институционалног и законског оквира. Српска мора бити најважнији политички циљ свих нас. Република мора бити изнад сваког појединца. Јединствено, одлучно и храбро морамо очувати и ојачати Републику Српску и градити боље услове за живот свих наших грађана”, нагласио је Чубриловић.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Република Српска свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана