Чубриловић: Српска ће наставити да слави 9. јануар

Срна
Чубриловић: Српска ће наставити да слави 9. јануар

Београд - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је извјесно да ће Српска наставити да слави 9. јануар, а да народи који то не желе, прије свега Бошњаци, неће бити у обавези да то чине.

Он је истакао да су празници право и традиција, а традиција се не може мијењати насилно.


"Грађани су рекли своје. Када од Републичке комисије добије званичне резултате референдума, Народна скуштина ће да се изјасни о томе, а потом ће да приступи измјени Закона о празницима Републике Српске, како би га прилагодили оном што су нам грађани поручили, али и захтјеву Уставног суда", рекао је Чубриловић за РТС.

Он је рекао да је важно да се што прије пређе преко проблема који су услиједили због референдума, а који су предимензионирани због изборне кампање и да се сви врате реалним проблемима којих у БиХ има на претек.

Чубриловић је подсјетио да је референдум о Дану Републике Српске први референдум који је у Српској одржан након рата, а један од четири на којим су се грађани Српске изјашњавали и додао да прелиминарни подаци указују да је на референдум изашло нешто мање од 56 одсто регистрованих гласача.

Према његовим ријечима, референдум је протекао у најбољем реду и уз поштовање највиших демократских стандарда и без уобичајених резултата који обично прате такве догађаје.

Када је ријеч о пријетњама које су пратиле припреме за референдум, Чубриловић је рекао да је пријетњи било од неодговорних људи, који како је нагласио, имају неке друге намјере и не мисле на демократију и проблеме које имају грађани.

"То није нешто што је било масовно. Вјерујем да ће институције БиХ и Републике Српске одрадити свој посао како треба", рекао је Чубриловић.

Он је захвалио свим грађанима који су се у Српској и дијаспори одазвали референдуму и поручио да је важно да се грађани БиХ што прије окрену реалним проблемима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана