Чубриловић: Скупштинска већина стабилна

Срна
Чубриловић: Скупштинска већина стабилна

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је скупштинска већина стабилна, што се показало на посљедњој сједници парламента када су усвојене све тачке дневног реда.

Чубриловић је истакао да је добро да су посланици из власти имали веома критички осврт на поједине нацрте закона и законе, јер се раније, када није било коментара, сматрало да је парламент "проточни бојлер за Владу" и да нема своју функцију.

"Међу посланицима имамо веома угледне људе, почев од бивших предсједника Републике и парламента. Ти људи имају ставове. Народна скупштина је мјесто гдје се ти ставови могу изнијети. Ствар је коалиционих партнера да усагласе поједине приједлоге и мислим да је то урађено веома коректно", рекао је Чубриловић за Алтернативну телевизију.

Он је нагласио да није посебна отежавајућа околност то што скупштинску већину чине 42 посланика, те да коалиција окупљена око СНСД-а, која има ту већину, функционише.

Чубриловић је рекао да због "тијесне већине" не може бити упитно усвајање важних закона, али да та упитност може бити са законима на које посланици имају озбиљне примједбе и које не могу да усаглашавају са предлагачима.

Одговарајући на питање да ли ће посланици Напредне Српске и Српске радикалне странке напустити коалицију са ДНС-ом и придружити се опозицији, Чубриловић је рекао да је то у домену спекулација које као предсједник парламента неће да коментарише.

Он је поновио да је Народна скупштина Републике Српске у пуној функцији што је показала посљедњим засједањем када су усвојене све предвиђене тачке дневног реда, те наставак засједања најавио за три седмице.

Чубриловић је навео да је до сада парламент Српске одрадио око 58 одсто предвиђеног посла за ову годину.

Одговарајући на питање зашто дуго траје расподјела функција у јавним предузећима, Чубриловић је рекао да има људи који су у мандатима и да се не може кршити закон, али да су у току договори са коалиционим партнерима.

"Немамо још дефинисане те позиције, траже се рјешења, сагледава се ситуација у појединим привредним субјектима и мислим да је то много важније од тога ко ће у коју фотељу засјести", рекао је Чубриловић и изразио наду да ће тај посао бити одрађен у наредним мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана