Čubrilović: Skupština - jedan od glavnih stubova Srpske

Srna foto: rtrs.tv
Čubrilović: Skupština - jedan od glavnih stubova Srpske

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je najviša zakonodavna institucija jedan od glavnih stubova Republike Srpske i tekovina demokratije, prava i slobode građana da odlučuju o najznačajnijim pitanjima za društvo.

Obraćajući se na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske povodom 25 godina postojanja i rada parlamenta Srpske, Čubrilović je naglasio da je

"Republika Srpska naša otadžbina, te da od svih nas zavisi njen opstanak, položaj i napredak".

"Želimo da svi zajedno radimo odgovorno i što je moguće bolje, više i efikasnije, da donosimo dobre, pravedne i provodive akte koji će omogućiti razvoj i napredak Republike Srpske, bolji i bezbjedniji život njenih naroda i građana", poručio je Čubrilović.

Obilježavanje postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja istorijski, pravni i politički događaj, rekao je on i dodao da, poštujući prošlost, današnje generacije imaju obavezu da stvaraju stabilniju, bezbjedniju i izvjesniju budućnost.

Čubrilović je rekao da se dosadašnji rad Narodne skupštine može podijeliti u tri perioda - prvi ratni, drugi period od donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma do donošenja ustavnih amandmana na Ustav Republike Srpske kojima se provodi odluka o konstitutivnosti naroda, i treći period od 2002. godine do danas.

On je naveo da u vršenju zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj od 2002. godine učestvuje i Vijeće naroda koje se određuje prema aktima Narodne skupštine i pitanjima zaštite vitalnog nacionalnog interesa, bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Čubrilović je istakao da je odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH uslijedila nakon veoma teških događaja u tadašnjoj Skupštini BiH, događaja u kojima su muslimanski i hrvatski predstavnici preglasavanjem vodili ka proglašenju nezavisnosti.

On je naveo da su u BiH u toku 1991. i 1992. godine neke pravne i političke akte od vitalnog interesa donosili predstavnici samo dva naroda, ignorišući predstavnike srpskog naroda.

Vrhunac takve prakse, dodao je on, bio je 14. i 15. oktobra 1991. godine kada je Skupština BiH bez prisustva poslanika srpskog naroda usvojila dokumente koji su se odnosili na budući status BiH, i to Memorandum o suverenosti BiH i Platforma o položaju BiH i budućem uređenju jugoslovenske zajednice.

"U takvoj sitauaciji, u Skupštini BiH više se nisu mogli štititi i ostvarivati interesi srpskog naroda. Srpski poslanici istupili su iz Skupštine Socijalističke Republike BiH i 24. oktobra 1991. godine osnovali Skupštinu srpskog naroda u BiH", rekao je Čubrilović, ističući da je od tog datuma počeo proces konstituisanja Republike Srpske, s ciljem očuvanja duhovnog identiteta, jezika, pisma i običaja srpskog naroda u BiH.

On je rekao da su oružani sukobi nakon više mirovnih pregovora i sporazuma, okončani u Dejtonu 21. novembra 1995. godine postizanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a koji je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Prema njegovim riječima, do kraja 1995. godine, odnosno do Dejtonskog mirovnog sporazuma, u procesu stvaranja Republike Srpske doneseni su značajni državotvorni dokumenti, a najznačajni odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH, odluka o ostajanju srpskog naroda BiH u zajedničkoj državi Jugoslaviji, Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, Deklaracija o državnom i političkom uređenju i Ustav Srpske Republike BiH.

Čubrilović je rekao da je Skupština srpskog naroda u BiH, polazeći od univerzalnog prava na samoopredjeljenje i samoorganizovanje, a što je utvrđeno i međunarodnim dokumentima, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

"Ustavom Srpske Republike BiH, formalno i pravno, nastao je državnopravni subjekt srpskog naroda. Ustavom je ustanovljena Republika u kojoj su svi građani ravnopravni i slobodni. Narodna skupština, nakon donošenja Ustava, potvrđuje svoju ulogu i značaj kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ.
Za utemeljenje Republike Srpske i njenog statusa, kao državnotvornog dijela BiH, osnovu čine i međunarodni akti", istakao je Čubrilović.

On je rekao da je sporazumima koji su postignuti u Ženevi i Njujorku u septembru 1995. godine utvrđeno da se BiH sastoji od dva dijela, odnosno dva entiteta državotvornog karaktera, a to su: Republika Srpska i Federacija BiH. Ovim sporazumima predviđeno je da 51 odsto teritorije BiH pripada FBiH, a 49 odsto Republici Srpskoj.

"Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, odnosno Dejtonskim mirovnim sporazumom, potvrđen je državnopravni položaj Republike Srpske u okviru BiH. Prema navedenim domaćim i međunarodnim aktima, Republika Srpska je nosilac unutrašnjeg, a dijelom i međunarodnog suvereniteta", istakao je Čubrilović.

On je istakao da je Republika Srpska, stvorena političkom voljom naroda, prihvaćena je od međunarodne zajednice kao državotvorna jedinica u BiH, navodeći da su prema dejtonskim rješenjima, entiteti potvrđeni Ustavom BiH jer su nastali ranije i imali su nepotpun međunarodni subjektivitet a, faktički, sva obilježja suverenih država.

"Republika Srpska ima sve konstitutivne elemente državnosti: teritoriju, stanovništvo, vlast koja funkcioniše, ustavni poredak i funkcionalan pravni sistem. Ustavom BiH potvrđeno je postojanje Republike Srpske i FBiH i njihov državnopravni status. Njegovim potpisivanjem, entiteti su, na izvjestan način, priznati kao države koje se udružuju u novu državu i time prenose dio svog suvereniteta", pojasnio je Čubrilović.

On je naglasio da Republici Srpskoj pripadaju sve državne nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH izričito dodjeljene zajedničkim organima i institucijama.

"Doslovna primjena Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je sastavni dio i Ustav BiH, garancija je postojanja Republike Srpske, ali i BiH, kao zajedičke države koja je nastala voljom međunarodne zajednice", istakao je Čubrilović.

On je rekao da je Narodna skupština kroz 21 izmjenu i dopunu u protekle dvije i po decenije donijela 122 amandmana na Ustav Republike Srpske, 10 rezolucija, 27 deklaracija, 1.629 zakona, 2.480 odluka, 1.362 zaključka i osam preporuka.

Čubrilović je rekao da su od prvih višestranačkih izbora održanih 1990. godine birani i izabrani poslanici u devet saziva Narodne skupštine, sa šest predsjednika, dok je Narodna skupština do sada birala 14 Vlada Republike Srpske.

On je rekao da je ostvarivanje ustavnih nadležnosti prolazilo iste faze razvoja i djelovanja, ističući da je poslijeratni period sa sobom donio niz ključnih sjednica, teških odluka i istorijskih događaja koji su imali veoma važnu ulogu i značaj u razvoju i očuvanju Republike Srpske.

"U prvoj fazi, za vrijeme rata, stvaran je vlastiti pravni sistem uz prilagođavanje akata iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine", rekao je Čubrilović.

On je rekao da je u drugoj fazi nastavljena izgradnja vlastitog sistema uz uticaj dejtonskih rješenja, dok je treća faza predstavlja dalju izgradnju vlastitog sistema uz uticaj evropskog pravnog nasljeđa.

"Republika Srpska, s ciljem zaštite svog teritorijalnog integriteta i očuvanja entitetskog interesa, ima pravo da koristi sva institucionalna, politička i demokratska sredstva kako bi zaštitila svoj položaj", istakao je Čubrilović.

Čubrilović je poručio političkim strankama i njihovim liderima koji BiH i njene entitete posmatraju samo sa stanovišta različitog tumačenja državnog uređenja, karaktera i posljedica tragičnih sukoba, da bi, konačno, morali da prihvate dejtonski model države i društva BiH.

On je pozvao sve one koji prihvataju Republiku Srpsku kao trajnu pravnu i političku zajednicu da odlučno, puni samopouzdanja i sa novom energijom, ulože dodatne napore i sačuvaju njen status, nadležnosti i izvorna dejtonska rješenja.

"Ukoliko se ne prihvati realnost u BiH i nastave zahtjevi za centralizacijom i unitarizacijom, ova zemlja će ostati vezana za prošlost i imaće neizvjesnu budućnost", zaključio je Čubrilović.

Prikazan film "25 godina Narodne skupštine"

Na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske prikazan je dokumentarni film "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske", povodom 25 godina rada ove institucije.
Ovaj film o formiranju i radu Narodne skupštine Republike Srpske pripremila je Radio-televizija Republike Srpske.

Prije prikazivanja filma govor u Narodnoj skupštini Republike Srpske održao je predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Svečanoj sjednici, koja je okončana nakon prikazivanja filma, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministri Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije.

Sjednici su prisustvovali i bivši predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske predstavnici pravosudnih i ustavnosudskih institucija, Srpske pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica, te diplomatskog kora u BiH.

Nakon svečane sjednice, na svečanom prijemu u holu Narodne skupštine u 13.00 časova Čubrilović održan je pozdravni govor, nakon čega su istaknutim pojedincima i institucijama biti uručene povelje.

U holu zgrade republičkog parlamenta biće otvorena izložba "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske".

Povodom jubileja Narodne skupštine, u koncertnoj sali Banskog dvora u 19.00 časova biće održan koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, kao poklon predsjednika Republike, dodaje se u saopštenju.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana