Чубриловић: Прекрајање граница Српске не долази у обзир

Срна
Чубриловић: Прекрајање граница Српске не долази у обзир

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је данас да је федерализација ствар договора унутар Федерације БиХ и да Република Српске нема ништа против, с тим да не долази у обзир било какво прекрајање дејтонских граница Српске.

"Посебно желим да нагласим да су границе Републике Српске, као и њен назив, дефинисани и гарантовани Дејтонским споразум, на којем почива БиХ", истакао је Чубриловић у изјави Срни.

Када је ријеч о приједлогу резолуције о којем ће Европски парламент расправљати у фебруару или марту, у којем се тражи да се промјене неопходне за стварање функционалне земље спроведу уз поштивање начела федерализма, децентрализације и пуне равноправности конститутивних народа и грађана, Чубриловић каже да је поштивање конститутивности сва три народа на цијелој територији БиХ за Републику Српску основа функционисања БиХ.

"Децентрализација и поштивање одлуке Уставног суда БиХ из 2000. године о конститутивности сва три народа за нас је посебно значајна јер, када је ријеч о српском народу, она није спроведена у неколико кантона у Федерацији БиХ. Зато и поздрављамо у једном дијелу садржај одлуке европских посланика да се неке од ових ствари уврсте у сам приједлог", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, сви народи једнако морају имати право да бирају своје представнике и то је први и основни предуслов да ову земљу доживљавају као своју.

Када је ријеч о закључку европских парламентараца да осуђују одлуку парламента Републике Српске о додјели захвалница, како су навели, "бившим вођама осуђеним за ратне злочине", Чубриловић је још једном поновио да Народна скупштина Српске никада није донијела одлуку о додјели захвалница.

"Одлуку је донио одбор за обиљежавање који су чинили сви досадашњи предсједници Народне скупштине, сви потпредсједници скупштине и шефови посланичких клубова, и због тога је јасно да Народна скупштина Републике Српске, која се о томе није изјашњавала, не сноси никакву одговорност за ову одлуку", поручио је Чубриловић.

Он је напоменуо да је ово већ неколико пута понављано у међународним круговима - како је Народна скупштина Републике Српске учестовала у нечему, те истакао да је то прозивање сасвим неоправдано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана